X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Un afacerist propune introducerea săptămînii de lucru de trei zile

15 aug. 2016,, 22:00   Externe
4994 2

Богатейший человек в мире разрешил подчиненным работать три дня в неделю
Foto: vesti.md

Magnatul mexican Carlos Slim Helú, preşedintele companiei Telmex şi cel mai bogat om din lume în perioada 2010-2013, propune introducerea săptămînii de lucru de trei zile, în scopul diminuării şomajului, stimulării turismului, educaţiei şi îmbunătăţirii calităţii vieţii, relatează Bloomberg.


„Săptămînile de lucru mai scurte reprezintă o soluţie pentru transformarea civilizaţiei. Istoric, cu cît tehnologia avansează mai mult, cu cît sînt mai multe progrese, cu atît oamenii muncesc mai puţin. Acum se întîmplă că oamenii trăiesc mai mult, au o sănătate mai bună, fără necesitatea efortului fizic. Această civilizaţie necesită mai multe cunoştinţe, mai multă experienţă, mai puţin efort fizic. Productivitatea a crescut exponenţial, chiar dacă unii economişti neagă acest lucru. Şi vedem că din această cauză şomajul este o problemă în multe ţări, mai ales în Europa. Este important ca oamenii să nu mai iasă la pensie la 50, 60 sau 65 de ani. Cred că ar trebui să se pensioneze mai tîrziu, dat fiind că au mai multe cunoştinţe şi mai multă experienţă. Iar eu cred că trebuie să lucreze trei zile pe săptămînă, pentru a crea spaţiu şi altora”, afirmă Carlos Slim, preşedinte de onoare al companiei América Móvil.

„În acest mod necesităţile pentru mijloace de transport vor scădea. Statele nu se vor mai confrunta cu problema pensionărilor timpurii, care sunt destabilizatoare din punct de vedere financiar. Calitatea vieţii şi patru zile libere pe săptămînă vor stimula numeroase activităţi economice – mai mult turism, divertisment, sporturi, cultură, educaţie. Oamenii pot profita de acesta zile libere suplimentare pentru a continua să acumuleze cunoştinţe”, explică magnatul mexican.

Întrebat dacă acest sistem nu ar conduce la diminuarea veniturilor, Carlos Slim a precizat: „Nu; pentru companii, productivitatea a generat un excedent de personal. Se poate aplica un schimb foarte bun – mai puţine zile de lucru şi mai mulţi ani pînă la pensionare. De fapt, am început să aplicăm acest sistem în Telmex (o filială a companiei América Móvil) acum doi ani. Le oferim angajaţilor care au multe cunoştinţe posibilitatea de a lucra mai mulţi ani, dar mai puţine zile pe săptămînă. Circa 40% dintre angajaţi acceptă”, subliniază Carlos Slim.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?