Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Sondaj: Majoritatea cetăţenilor Moldovei pledează împotriva unirii cu România

12 aug. 2016,, 14:15   Societate
12677 28
Опрос: Большинство граждан Молдовы - против объединения с Румынией
Foto: noi.md

Majoritatea cetăţenilor Moldovei pledează împotriva unirii cu România.


Potrivit Agenţiei INFOTAG, acest lucru îl demonstrează datele unui sondaj sociologic, publicat, vineri, la Chişinău.

Studiul a fost realizat în iunie de compania "Magenta consulting" la comanda Fundaţiei Universitare a Mării Negre. La sondaj au participat 1500 de respondenţi. Marja de eroare constituie +/- 2%.

Potrivit rezultatelor sondajului, 47% din cetăţenii Moldovei sînt categoric împotriva unirii cu România, iar 20% sînt mai degrabă împotriva acestei idei. În acelaşi timp, 13% din respondenţi sînt categoric pentru unire, iar 15% sînt gata să susţină o asemenea propunere decît să fie împotrivă. Alţi 4% din respondenţi sînt indiferenţi faţă de aceasta, iar 1% nu au putut răspunde la întrebare.

Întrebaţi despre posibilul termen al unirii Moldovei cu România, 43% au răspuns că acest lucru nu se va întîmpla niciodată, 11% au răspuns că aceasta va fi peste 5 ani, 14% - peste 10 ani, 12% - peste 20 ani, 6% presupun că acest lucru ar fi posibil în următorii 2 ani. Alţi 14% din respondenţi au refuzat să răspundă la întrebare.

Potrivit sondajului, 45% consideră că unirea Moldovei cu România poate fi împiedicată de înşişi cetăţenii RM, 30% - de partidele politice din Moldova, 14% - de Rusia.

În cazul în care autorităţile vor iniţia procesul unirii cu România, între cei care se opun unirii, 29% au declarat că vor vota pentru partidele care pledează împotriva unirii, 25% sînt gata să iasă la acţiuni paşnice de protest, 4% sînt gata să participe la proteste violente, iar 6% ar pleca peste hotare. În acelaşi timp, 35% nu s-ar opune în niciun fel.

Autorii sondajului au comparat unirea Moldovei cu România cu unificarea Germaniei de Est cu Germania de Vest, găsind similitudini. Astfel, 45% au o atitudine pozitivă şi foarte pozitivă faţă de unificarea celor două Germanii, 11% - negativă şi foarte negativă. În acelaşi timp, 41% din respondenţi au spus că nu ştiu nimic despre unificarea Germaniei.

Întrebaţi despre dezvoltarea situaţiei în Moldova, doar 14% au răspuns că Moldova se îndreptă pe o cale corectă, 79% - pe o cale greşită, iar 8% nu au putut răspunde la întrebare (în sumă reiese 101%, după cum este indicat în rezultatele sondajului - "I.").

Sondajul actual arată că numărul acelora care vor unirea cu România este în creştere. Anterior, toate sondajele arătau că această idee este susţinută de mai puţin de 15% din respondenţi. Partidele politice care pledează pentru unirea cu România au obţinut la alegerile parlamentare 8-12% din voturi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?