X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Judecătorii moldoveni, slab instruiți în domeniul legislației electorale - raport

12 aug. 2016,, 10:30   Politică
2936 2

Foto: vimeocdn.com

Înainte de începerea perioadei electorale, dar și pe parcursul acesteia, e necesar ca judecătorii să beneficieze de o instruire suplimentară în domeniul aplicării legislației electorale, notează Noi.md.


Este una dintre concluziile experților Asociației Promo-LEX, care au analizat practica aplicării legii electorale de către instanțele naționale de judecată, din cadrul ultimelor două scrutine desfășurate în Moldova: alegerile parlamentare din 2014 și cele locale din 2015.

O altă constatare a experților se referă la calitatea slabă a contestațiilor depuse, în care autorii nu au putut specifica care este dreptul încălcat, precum și soluțiile solicitate. Totodată este menționată rată foarte ridicată a contestațiilor “frivole”, fapt ce creează impresia că autorii nu au urmărit scopul de apărare a unor drepturi.

De asemenea, experții au depistat un număr scăzut de contestații depuse de către concurenții electorali. “Contenciosul electoral este un instrument juridic de luptă politică utilizat prea puțin de către concurenții electorali. Sperăm că situația se va schimba la următoarele alegeri, iar concurenții vor deveni mai activi în sesizarea încălcărilor și nu doar la nivel declarativ” susține Ion Manole, Directorul executiv al Promo-LEX.

Studiul intitulat „Practica contenciosului electoral în Republica Moldova” a cuprins analiza a circa 150 de contestații depuse la CEC în timpul alegerilor din anii 2014, 2015. Totodată, au fost examinate circa 7 dosare în cauzele electorale pentru anul 2014 și 1394 de dosare examinate de către judecătoriile de sector și Curțile de Apel în anul 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?