X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dieta mediteraneană încetineştemaladia Alzheimer

12 aug. 2016,, 01:15   Externe
2619 0

Foto: adevarul.ro

Persoanele care au o dietă mediteraneană sunt de pe o parte mai puţin expuşi bolilor degenerative, iar pe de alta în cazul în care au o astfel de boală aceasta avansează mai încet, arată un nou studiu publicat de medicalnewstoday.com.


Cercetătorii consideră că aceasta este o consecinţă a faptului că o astfel de dietă îmbunătăţeşte funcţiile congnitive atât la tineri, cât şi la persoanele în vârstă.

Coordonatorul studiului, Roy Hardman, cercetător la Centrul pentru farmacologie umană de pe lângă Universitatea tehnologică din Melbourne, Australia şi echipa sa au publicat rezultatele cercetării în revista „Frontriers in Nutrition“.

Dieta mediteraneană include nutrienţi de bază de foarte bună calitate din fructe, vegetale, seminţe, legume, nuci, limitând aportul de carne roşie şi înlocuind untul cu grăsimi sănătoase cum sunt cele din uleiul de măsline.Dieta include de asemenea peşte şi carne de pasăre, de două ori pe săptămână, alături de ierburi aromatice şi condimente în loc de sare pentru a da gust mâncărurilor.

Până acum se ştia că dieta mediteraneană este cea mai bună opţiune pentru păstrarea unei inimi sănătoase, numeroase studii arătând că reduce nivelul colesterolului „rău“ – LDL, precum şi incidenţa bolilor de inimă.

Prima cercetare despre beneficiile aduse creierului a fost publicată anul trecut. Studiul susţinea că dieta mediteraneană din care nucile şi uleiul de măsline nu lipsesc protejează creierul persoanelor în vârstă şi nu doar al lor în faţa declinului cognitiv.

Studiul lui Hardman vine să întărească această idee, arătând că dieta mediteraneană aduce beneficii importante pentru buna funcţionare a creierului, îmbunătăţind mai ales memoria pe termen lung. Totodată, îmbunătăţeşte atenţia şi limbajul.

Recomand tuturor, chiar şi persoanelor în vârstă să adopte dieta mediteraneană. Aceasta reduce starea de inflamaţie din corp, măreşte aportul de micronutrrienţi, echilibrează balanţa de vitamine şi minerale, schimbă profilul lipidelor prin utilizarea uleiului de măsline ca principal sursă de grăsimi, menţine greutatea normală şi îmbunătăţeşte metabolismul, a spus cercetătorul.

Cum estimările arată că în viitor proporţia populaţiei vârstnice va creşte este important menţinerea calităţii vieţii la bătrâneţe, iar dieta mediteraneană poate fi una dintre strategii, conchide acesta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?