Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Medicii ar putea rămîne fără salarii

11 aug. 2016,, 08:30   Societate
2357 0

Foto: unimedia.info

Compania Națională de Asigurări în Medicină anunță că în primele șase luni ale anului a adunat cu 8% mai puţine venituri decât au fost programate, și asta din cauza Ministerului Finanțelor.


Acesta a transferat în Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală cu aproape 240 de milioane de lei mai puțin decât trebuia.
Acest lucru ar putea pune sub semnul întrebării oferirea salariilor majorate cadrelor medicale și respectiv acumularea datoriilor de către instituțiile medicale, scrie e-sanatate.md.

CNAM a acumulat în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală venituri de aproximativ două miliarde 958 de milioane de lei, deși și-a planificat trei miliarde 213,8 milioane de lei. Chiar și așa, CNAM susține că și-a onorat toate obligațiile în primele șase luni ale anului, transferându-le instituțiilor medicale și farmaciilor pe care le contractează, două miliarde 760 de milioane de lei.
Experții în economie se arată încrezători că toate cadrele medicale din Moldova vor primi salariile majorate promise de Ministerul Sănătății. Totuși, majoritatea spitalelor încă nu au semnat contracte noi cu Compania, prin urmare nici bani suplimentari pentru salarizare nu au fost alocați.

Nu este pentru prima dată când Ministerul Finanțelor rămâne restanțier față de Compania Națională de Asigurări Medicale. La începutul anului instituția anunța că a acumulat mai puțini bani în Fond, decât a planificat, iar de vină era tot Ministerul Finanțelor. Suma restanțelor ajungea atunci la 144,2 milioane de lei. Din cauza deficitului au fost luați bani din fondul de rezervă pentru a putea transfera sumele planificate către instituțiile contractate.

La sfârșitul anului trecut, sistemul de sănătate din Moldova se confrunta cu o criză financiară enormă. Instituțiile medicale au acumulat datorii de milioane față de furnizorii de medicamente, mulți pacienții fiind puși în situația să le cumpere din propriul buzunar, ceea ce a provocat nemulțumiri printre oameni. Iar adoptarea cu o întârziere de jumătate de an a Legii Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, a determinat instituțiile medicale să strângă cureaua și să activeze în baza unor bugete provizorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?