Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Nicolae Timofti vrea un element nou în Constituția Republicii Moldova

29 iul. 2016,, 12:00   Politică
5077 18

Nicolae Timofti vrea un element nou în Constituția Republicii Moldova
Foto : noi.md

„Ceea ce-mi doresc, cu sincere emoții de împlinire, mie personal, dumneavoastră, celor prezenți astăzi aici, și tuturor cetățenilor, este ca în textul original al Legii Fundamentale să apară, cît mai curînd, un element de noutate.


Un articol cu titlu distinct «Integrarea în Uniunea Europeană», al cărui moment premergător să fie profundele reforme instituționale și de conștiință civică.”

Declarația aparține președintelui Republicii Moldova și a fost făcută la ceremonia oficială dedicată celebrării Zilei Constituției. Potrivit lui, Republica Moldova a făcut un pas important, la 27 iunie 2014, cînd a semnat Acordul de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Totodată, șeful statului a abordat și din punct de vedere politic Constituția Republicii Moldova.

„Pornind de la faptul că avem o societate cu pluralism politic, textul actualei Constituții este tratat în mod diferit de actorii politici. Unii contestă denumirea limbii pe care o vorbim din strămoși. Chiar și după istorica hotărîre a Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care se statuează că textul constituțional primar al Declarației de Independență prevalează în raport cu textul Constituției. Astfel, Declarația de Independență operează cu termenul de „limba română” ca limbă de stat a statului nou-creat Republica Moldova. Alți actori politici privesc cu dispoziție de amendare articolul 11 al Constituției, care proclamă neutralitatea permanentă a Republicii Moldova”, a spus Timofti.

Potrivit lui, o reflectare a democrației autentice este reprezentată în articolul 5 al Constituției, care consfințește pluralismul politic, incompatibil cu dictatura și totalitarismul. „Nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului. Unica «ideologie» (o spun între ghilimele) de care avem nevoie este cea a Toleranței și Compasiunii”, a subliniat Timofti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?