X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova a primit două milioane de euro pentru dezvoltarea învățămîntului tehnic

28 iul. 2016,, 18:00   Societate
2239 1

Молдова получила два миллиона евро на развитие профессионально-технического образования
Foto: ria.ru

Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au semnat un acord de implementare a Proiectului „Reforma structurală în învățămîntul profesional tehnic (ÎPT) în Republica Moldova” cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), informează NOI.md.


Prin prezentul proiect, Guvernul Germaniei va acorda două milioane de euro Moldovei pentru instruirea prin sistem dual, care permite viitorilor specialiști să învețe meseria chiar la întreprindere și să fie pregătiți în conformitate cu cerințele angajatorului. Astfel, 30% din programul de instruire conține ore teoretice predate la școala profesională, iar 70% - instruire practică la întreprindere.

„Pînă în prezent am reușit mai multe lucruri la nivel de sistem, inclusiv reorganizarea instituțiilor de învățămînt, ajustarea cadrului de politici, modernizarea curriculumului, instruirea profesorilor. În continuare ne vom axa pe consolidarea acestor reușite și extinderea parteneriatelor cu agenții economici, deoarece doar împreună cu ei putem asigura un sistem de educație performant, care să răspundă așteptărilor pieței muncii. Semnarea Acordului reprezintă un pas important în această direcție”, a spus ministrul Educației, Corina Fusu.

În prezent, învățămîntul dual este practicat în șase companii din domeniul industriei auto și textile și cinci școli profesionale din Republica Moldova. Începînd cu luna septembrie, compania „GasNaturalFenosa” va oferi formare profesională prin sistem dual pentru instruirea electromontorilor. Acordul de parteneriat cu Ministerul Agriculturii și GIZ va extinde învățămîntul dual în domeniul agriculturii și industriei alimentare, pentru a pregăti specialiști calificați în acest domeniu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?