X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Consulul Moldovei la Kiev, acuzat de presiune asupra judecătorilor în “cazul Platon” (DOC)

28 iul. 2016,, 11:00   Politică
5107 1
Консула Молдовы в Киеве обвинили в давлении на судей по «делу Платона»
Foto: obozrevatel.com

Angajatul Consulatului Moldovei la Kiev Oleg Hîncu a venit la şedinţa de judecată în cazul extrădării omului de afaceri Veaceslav Platon pentru a exercita presiune asupra judecăţii.


În timpul şedinţei din 27 iulie, consulul periodic ieşea din sala de judecată şi vorbea la telefon, primind indicaţii, apoi revenea şi urmărea procesul. Acest fapt l-au comunicat publicaţiei ucrainene “Obozrevatel” Gleb Seghida şi Denis Şkiptan, avocaţii milionarului moldovean, informează NOI.md.

Avocatul Denis Şkiptan a comunicat că partea acuzării “se străduie atît de mult să urgenteze procesul extrădării, încît practică falsificarea făţişă, corectînd din mers documentele procesuale şi introducînd cu un simplu pix modificări în documentele tipărite”. El este convins că aceasta este o gravă încălcare procesuală şi poate fi incriminată ca fals în serviciu conform cîtorva articole ale Codului penal al Ucrainei.

Avocatul a comunicat că în acest mod se exercită presiune asupra magistraţilor Judecătoriei Raionale Pecersk din Kiev, unde au loc audierile. Şkiptan a declarat că procesul obține toate semnele unei acţiuni “regizate” cu un rezultat convenabil Guvernului Moldovei pentru răfuială cu businessmanul fugar”. În acest context, avocaţii au adresat deja un demers pe numele împuternicitului pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei cu solicitarea de a interveni în procesul de judecată.

Audierile judiciare, care au început la 27 iulie, în prima zi au durat pînă noaptea tîrziu. Aproape de finalul ei, Platon s-a plîns că se simte rău şi a apelat la asistenţa medicilor. După cum a comunicat avocatul Gleb Seghida, şedinţa a fost amînată pînă în dimineaţa zilei de 28 iulie, ora 9:30.

Precizăm că la 25 iulie şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a comunicat despre darea în căutare internațională a lui Veaceslav Platon şi eliberarea mandatului de arest pe numele lui, acesta fiind suspectat de complicitate la retragerea ilegală a fondurilor din Banca de Economii.

Mai tîrziu, la 26 iulie, a devenit cunoscut faptul reţinerii lui Platon la Kiev de către forţele Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU). După aceasta, Procuratura Generală a iniţiat procedura extrădării suspectului în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?