Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Atacul cu cuțitul din Japonia: Suspectul a compărut în fața justiției

27 iul. 2016,, 16:01   Externe
2049 0

Убийца инвалидов в Японии объяснил свой поступок стремлением их спасти
Foto: agerpres.ro

Un tînăr japonez care a recunoscut că a omorît cu cuțitul 19 oameni într-un centru pentru persoane cu dizabilități mintale a compărut miercuri în fața justiției, în prezența camerelor de televiziune care l-au surprins cu zîmbetul pe buze, relatează AFP.


Anchetatorii au efectuat, de asemenea, percheziții la domiciliul fostului angajat al instituției care a comis atacul marți, la circa cincizeci de kilometri de Tokyo. Acoperit pe cap cu o jachetă bleu și escortat de polițiști, Satochi Uematsu (26 de ani) a intrat repede într-un vehicul înconjurat de jurnaliști. Ajuns în mașină, el și-a descoperit fața, fiind surprins de către camerele de luat vederi afișînd un surîs glacial.

Crima comisă în plină noapte de către Satochi Uematsu a șocat Japonia, precum și dezvăluirea existenței unei lungi scrisori în care el și-ar fi prezentat în acest an proiectul de a face să dispară persoanele cu dizabilități.

Un responsabil al comisariatului unde el era reținut a refuzat să vorbească în legătură cu ancheta, dar a confirmat pentru AFP că bărbatul este transportat la parchet pentru interogatoriu.

Media japoneze au relatat că Satochi Uematsu a vrut să le ceară iertare familiilor victimelor, justificîndu-și gestul. ''I-am salvat pe cei care aveau dizabilități multiple'', le-ar fi declarat el polițiștilor, potrivit canalului Asahi TV, care citează surse din rîndul anchetatorilor.

Bărbatul fusese spitalizat cu forța pe 19 februarie după ce le spusese unor colegi că intenționează să omoare persoane cu dizabilități din cadrul centrului, dar a fost eliberat după 12 zile, deoarece un medic a estimat că el nu reprezintă o amenințare, a declarat pentru AFP un responsabil al orașului Sagamihara.

Înainte de a fi spitalizat, Satochi Uematsu a trimis o scrisoare la serviciile președintelui Camerei inferioare a Parlamentului japonez în care amenința că omoară sute de persoane cu dizabilități, descriind în scrisoare un vast plan de atac nocturn la Tsukui Yamayuri-en, unde el lucra, precum și într-o altă instituție.

Cotidianul de mare tiraj Yomiuri Shimbun a calificat cazul ca fiind ''îngrozitor'' și a făcut apel la o anchetă în legătură cu decizia de a nu-i acorda tînărului asistență medicală. ''Este un imens regret pentru societate pentru că a permis să fie comisă o crimă atât de cumplită'', scria miercuri cotidianul într-un editorial.

Atacul pare să fie unul dintre cele mai sîngeroase din Japonia din 1938, cînd un bărbat înarmat cu un topor, o sabie și o pușcă a omorît 30 de persoane, după care s-a sinucis. Omorurile în masă sînt rare în Japonia, care are o legislație privind controlul armelor foarte strictă și o rată a criminalității relativ slabă. Dar dezlănțuirea violenței oarbe îndoliază ocazional arhipelagul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?