Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pentru ce Guvernul creează Centrul Național de Gestionare a Crizelor de Ordin Politic

27 iul. 2016,, 08:15   Economie
3363 2
Почему правительство создает Национальный центр по управлению политическими кризисами?
Foto: ipn.md

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 27 iulie curent 27 de chestiuni, inclusiv remanieri de cadre, informează NOI.md.


Ministerul Afacerilor Interne va propune adoptarea hotărîrii Guvernului cu privire la crearea structurii interinstituționale „Centrul Național de Gestionare a Crizelor de Ordin Politic”. Conform afirmațiilor din proiect, criză este situația sau riscul apariției unei situații în care reglementările curente nu sînt suficiente pentru gestionare. Deci o situație de criză extraordinară. Pentru gestionarea activității Centrului se va forma un consiliu de decizie (un fel de stat major) în frunte cu ministrul de interne. În componența Consiliului se propun 10 miniștri și adjuncții de la SIS, CNA, Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, Departamentul Instituțiilor Penitenciare și Centrul de Tehnologii Speciale. Și aceasta în pofida faptului că există Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, care vizează și asemenea situații de criză.

MAI va propune completarea art.118 «Cercetarea la faţa locului» din Codul de procedură penală. Completarea se propune în conformitate cu prevederile Planului național de măsuri pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE pentru anii 2014-2016, privind necesitatea ajustări cadrului legal de prevenire şi combatere a criminalităţii, inclusiv celei informatice.

Se va propune și completarea Legii cu privire la migrația de muncă și a Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova. Completarea se propune în conformitate cu prevederile Planului de măsuri pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE pentru anii 2014-2016, privind necesitatea aproximării cadrului legal respectiv. Legea privind regimul străinilor se propune a fi completată cu un nou capitol – «Aflarea temporară a unor categorii de străini.”

Ministerul Justiției va propune completări la Codul de procedură civilă. În scopul promovării instituției de mediere, în conformitate cu Legea din anul 2015 cu privire la mediere, se va propune a include în Codul respectiv un nou capitol – Medierea juridică.

Ministerul Sănătății va propune adoptarea Programului național de imunizări pentru anii 2016-2020. Pentru coordonarea executării Programului va fi creat un consiliu de coordonare. Se propune o finanțare totală pentru cinci ani din surse bugetare – 15 milioane de lei (doar pentru anul 2017), 2,5 mil. lei surse ale administrațiilor publice locale și 14,1 mil. lei din surse externe. Ministerul Sănătății va asigura anual necesitatea realizării Programului nominalizat, doar în limitele mijloacelor financiare disponibile. Și în pofida finanțării respective, se afirmă că se vor atinge următoarele rezultate scontate:

- menținerea statutului ca ţară liberă de poliomielită și contribuția țării la eradicarea globală a poliomielitei;
- eliminarea durabilă a cazurilor indigene de rujeolă, rubeolă, rubeolă congenitală, difterie;
- menţinerea la nivel de unități a cazurilor de tetanos în populația generală și de tuberculoză generalizată la copii;
- menținerea incidenţei prin hepatita virală B în populația generală sub 1 caz la 100 de mii populație, printre copii – sub 0,5 cazuri la 100 de mii.

Ministerul Economiei va propune Programul-pilot «Femei în afaceri». Programul a fost elaborat și se propune în conformitate cu prevederile Planului de măsuri pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE pentru anii 2014-2016. Implementarea Planului este prevăzută pentru o perioadă de trei ani și va fi susținut financiar de proiectul de asistență tehnică pentru implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Programul este prevăzut pentru a schimba situația existentă, cînd doar 36,5% este rata de ocupare din rîndul femeilor și 27% sînt femei antreprenoare.

Cancelaria de Stat va propune spre aprobare Planul de acțiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021. Planul conține 74 de măsuri expuse în trei compartimente: Dezvoltarea cadrului normativ de modernizare a serviciilor publice; Formarea capacităților instituționale și Creșterea capacității și accesibilității serviciilor publice. Majoritatea măsurilor propuse se încep cu cuvintele „modernizarea/dezvoltarea/actualizarea/identificarea” și aproape că nu se propun măsuri de reformare cardinală, cum ar fi lichidarea majorității organelor cu funcții de control, așa cum afirma nu demult conducerea Guvernului, precum și alte măsuri de reformare a ministerelor.

Ministerul Educației va propune Regulamentul cu privire la finanțarea în bază de cost per elev a instituțiilor publice de învățămînt tehnic. Regulamentul este elaborat în conformitate cu prevederile Codului educației, care presupune patru tipuri de finanțare bugetară a învățămîntului, inclusiv finanţarea-standard – cost standard per copil/elev/student şi coeficient de ajustare. Conform informației Ministerului, la momentul actual costurile medii pentru educație și instruire constituie 65-75% din alocări. Despre modul în care se va schimba acest raport de cheltuieli prin implementarea noilor reguli, în nota explicativă a Ministerului nu există explicații.

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor va propune spre adoptare proiectul bugetului pentru Serviciul Național unic pentru apelurile de urgență 112 pentru a.2016 în sumă de 50 mil. lei, alocări de la bugetul de stat. Din totalul cheltuielilor 2,4 mil. lei se prevăd pentru personal și 42,4 mil. lei pentru investiții.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?