X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Avocații lui Platon susțin că acesta este cetățean ucrainean

26 iul. 2016,, 23:25   Politică
5115 1

Foto: jurnal.md

Avocații lui Veaceslav Platon, care a fost reținut ieri la Kiev, în urma unei adresări a Interpolului, susțin că clientul lor este cetățean al Ucrainei. Despre aceasta a declarat pentru ziarul ucrainean Evropeiskaia Pravda ( Adevărul Ucrainean), avocatul Veaceslav Lîci, comentînd un comunicat al Serviciului Ucrainean de Securitate potrivit căruia Platon are un pașaport fals.

Avocatul spune că nu este o problemă faptul că numele de familie din pașaport nu coincide cu cea bine-cunoscută. Platon ar fi primit pașaportul în 2002, după ce a luat numele de familie a soției sale, figurînd drept Veaceslac Kobolev și chiar a obținut un pașaport de străinătate ucrainean.

Existența sau lipsa unui act veritabil este o chestiune principială, scrie ziarul, potrivit căruia în cazul în care Platon va fi recunoscut drept cetățean ucrainean el nu va fi extrădat Republicii Moldova. Pe de altă parte surse din cadrul Serviciului de Securitate din Ucraina susțin că însuși documentul de identitate este real și figurează în baza de date a pașapoartelor, dar a fost primit de Platon ilegal, fără ca acesta să primească și cetățenia Ucrainei.

În acest temei Procuratura Generală a Ucrainei va cere instanței de judecată extrădarea în Republica Moldova a lui Platon. În același timp compania americană de avocatură Frontier Solution a expediat o scrisoare către Procuratura Generală de la Kiev în care susține că Platon nu trebuie extrădat Republicii Moldova deoarece este gata să depună mărturii în fața organelor de drept americane în dosarul furtului miliardului din Moldova.


Unul din conducătorii Frontier Solutions, John Sandweg a declarat pentru Evropeiskaia Pravda că această companie are un contract de reprezentare a intereselor lui Platon în dosarul furtului miliardului. Potrivit scrisorii, Veaceslav Platon este un martor cheie în investigația pe care o efectuează Ministerul Justiției, Poliția Vamală dar și FBI privind furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești.

Platon cunoaște multe despre mijloacele și metodele utilizate în acest jaf, se susține în scrisoare apărătorilor americani ai lui Platon, care cer stoparea extrădării până la interogarea lui Platon de către anchetatorii americani și care afirmă că în Republica Moldova pe Platon îl paste un pericol. Ziarul ucrainean mai scrie că va publica mai multe investigații despre activitatea lui Platon și presupusele legături ale acestuia cu autoritățile ucrainene,

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?