Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Veste proastă pentru judecătorii care se fac responsabili de condamnarea Moldovei la CEDO

26 iul. 2016,, 12:33   Societate
5676 3

Foto: noi.md

Acțiunile de regres împotriva judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO au fost declarate constituționale, notează NOI.md.


Hotărîrea a fost pronunțată de Curtea Constituțională. Potrivit deciziei CC, acționarea în judecată a magistraților și procurorilor care au admis încălcarea Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului este posibilă doar cu condiția constatării vinovăției lor prin sentință judecătorească. Curtea a constatat că statul este în drept să instituie la nivel național mecanisme proprii pentru restituirea prejudiciului material cauzat statului.

„Acțiunea în regres trebuie să se bazeze pe o sentință pronunțată în cadrul unei proceduri judiciare separate la nivel național, prin care se constată că judecătorul sau o altă persoană a comis sau a admis, intenționat sau din neglijență gravă, acțiuni care au determinat încălcarea prevederilor Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului”, se arată în decizia Curții Constituționale.

Precizăm că, la începutul acestui an, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, anunța că va iniția acțiuni civile de regres împotriva unor judecători și procurori care se fac responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, în vederea recuperării prejudiciului cauzat statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?