X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Centrul pentru Jurnalism Independent cere autorităţilor acces la informaţie

26 iul. 2016,, 08:45   Economie
2854 0
Журналисты требуют от властей доступа к информации о том, что решения о ценах на зерно еще нет
Foto: pmr.com

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) s-a adresat repetat Parlamentului privind legislaţia în domeniul accesului la informaţie şi anunţat colectarea semnăturilor pentru petiţie.


Demersul conţine cerinţe de a finaliza lucrul de aprobare a modificărilor la legea accesului la informaţie, înregistrate de un grup de deputaţi independenţi la 11 martie 2016.

"Aprobarea proiectului legii va simplifica şi îmbunătăţi procedura de înregistrare a cererilor privind accesul la informaţie, va reduce timpul de acordare a informaţiilor şi va înăspri pedeapsa pentru încălcarea legislaţiei de către persoanele responsabile de acordarea acesteia", consideră autorii solicitării.

Documentul propune, în particular, reducerea termenului de acordare a informaţiei oficiale de către organele de putere - de la "cel tîrziu în 15 zile lucrătoare din ziua înregistrării cererii" pînă la "cel mult 10 zile calendaristice". Cerinţa este motivată de implementarea Programului strategic de modernizare tehnologică a administrării (e-Modificare), în cadrul cărei multe servicii publice sînt transferate în format digital cu formarea unor baze de date moderne, ceea ce simplifică procesul de colectare şi accesare a informaţiei oficiale.

"Deşi autorităţile Moldovei au declarat deschidere, activitatea instituţiilor de stat este reflectată cu întârziere şi dozat, la discreţia serviciilor de presă. Răspunsul la sesizare este expediat destul de greu şi cînd soseşte ştirea, de regulă, nu mai este o noutate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?