Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

De ce Klimenko pledează în rolul de apărător principal al lui Şor

21 iul. 2016,, 07:00   Politică
21862 28
Почему Клименко выступает в роли главного защитника Шора?
Foto: crimemoldova.com

Ion Munteanu

Procuratura Anticorupţie cere prelungirea mandatului de arestare a lui Ilan Şor – principalul figurant în dosarul privind fraudele de proporţii din sistemul bancar.


Organele de drept au o mulţime de întrebări faţă de el, legate de dispariţia miliardelor.

Totodată, multora li s-a creat impresia că în rolul de apărător principal al lui Şor pledează nu avocaţi licenţiaţi, ci preşedintele Consiliului executiv al mişcării social-politice „Ravnopravie” Valeri Klimenko, cunoscut prin activitatea sa controversată şi prin eşecurile sale politice. Multe declaraţii făcute de el în ultimul timp şi activitatea lui nu poate fi explicată altfel decît prin mărimea bugetului alocat pentru campania în susţinerea lui Şor.

Noi întrebări faţă de Şor

Săptămîna aceasta expiră termenul de arestare a omului de afaceri cu reputaţie dubioasă, principalul figurant în dosarul privind furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei, primarului Orheiului, Ilan Şor. El a fost reţinut pe 22 iunie, iar peste două zile instanţa a emis un mandat de arest pentru 30 de zile. Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia primei instanţe, refuzînd să schimbe măsura de detenţie pe arest la domiciliu.

Procuratura Anticorupţie insistă asupra prelungirii termenului de menţinere în arest cu încă o lună. Potrivit procurorului Adriana Beţişor, Şor este învinuit de fraudă şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Este un nou dosar privind fraudele bancare, bazat pe informaţiile primite de la autorităţile din Letonia şi alte ţări.

Organele de drept, deocamdată, nu menţionează despre ce sume este vorba. Experţii vorbesc despre 13 miliarde de lei – suma totală a creditelor eliberate de Banca de Economii în timpul conducerii lui Şor. Totodată, primarul Orheiului continuă să figureze în dosarul privind ”furtul secolului”, iniţiat în 2014.

În baza mărturiilor lui, fiind acuzat de corupţie şi complicitate la scoaterea banilor din sistemul bancar, a fost lipsit de imunitate şi condamnat Vlad Filat. În autodenunţul său, Şor a indicat că i-a transmis ex-premierului în calitate de mită circa 0 de milioane. Însă în sentinţa pronunţată în „cazul Filat” figurează cifre mult mai modeste, iar faţă de Şor au apărut o mulţime de întrebări legate de miliardul dispărut.

Procurorii argumentează necesitatea aflării businessmanului în izolator prin faptul că el poate influenţa martorii şi mersul anchetei. Avocaţii lui Şor, inclusiv avocatul-activist Klimenko, la rîndul lor, insistă asupra eliberării acestuia, invocînd probleme serioase de sănătate. Timp de o lună, arestatul a solicitat în repetate rînduri ambulanţa.

Potrivit avocaţilor, clientul lor nu s-a eschivat niciodată de la colaborare cu ancheta, iar procurorii nu au dovezi ce confirmă vina clientului lor. Poziţia apărării, care îşi face treaba şi îşi răscumpără onorariul pentru asistenţa juridică, este destul de clară. Avocatul nu are de ales: dacă clientul nu-şi recunoaşte vina, el trebuie să adopte aceeaşi poziţie.

În acelaşi timp, este destul de bizară situaţia în care un politician probează „mantia de avocat” şi îndeplineşte funcţia de apărare în procesul penal. Dacă onorariul avocaţilor este stabilit clar în contract, atunci în ultimul caz conotaţia financiară este ascunsă de ochii opiniei publice, deşi este evidentă. În orice caz, pentru societate acest comportament, de regulă, nu rămîne neobservat şi fără consecinţe electorale.

Prin ce este cunoscut Valeri Klimenko

Multora li se creează impresia că în rolul de apărător principal al lui Ilan Şor pledează nu atît avocaţii licenţiaţi, ci fostul consilier municipal al Chişinăului, preşedintele Comitetului executiv al mişcării social-politice „Ravnopravie”, ex-preşedintele acestei mişcări, Valeri Klimenko. „Ravnopravie” a fost fondată de el în 1998, iar de atunci nu a trecut niciodată pragul de accedere în parlamentul ţării. Totuşi, structura social-politică a fost folosită activ pentru obţinerea dividendelor politice, financiare şi de alt gen.

Klimenko este şi preşedintele Congresului comunităţilor ruse din Moldova – organizaţie cu o reputaţie controversată atît în ţara noastră, cît şi peste hotare, inclusiv în Rusia. În toamna anului 2013, neîncrederea faţă de Valeri Klimenko a fost exprimată de majoritatea delegaţilor la conferinţa compatrioţilor ruşi din RM. În opinia lor, pe parcursul multor ani, acest om a făcut, în numele diasporei ruse, prea multe declaraţii bizare, rupte de realitate.

Ambasada FR în Moldova a dat de înţeles în repetate rînduri că activitatea congresului şi evenimentele organizate de el au o legătură foarte indirectă cu cultura rusă, cu problemele conaţionalilor ruşi. Reprezentanţii misiunii diplomatice evită de mult timp evenimentele ce au legătură, într-un fel sau altul, cu această organizaţie.

Acum doi ani, a izbucnit scandalul în jurul declaraţiilor preşedintelui Congresului comunităţilor ruse din RM privind intenţia „de a trimite în Ucraina 4 mii de luptători, gata să apere conaţionalii ruşi”. Consiliul coordonator al conaţionalilor ruşi din RM a calificat declaraţiile lui Valeri Klimenko drept provocatoare, care discreditează mişcarea conaţionalilor ruşi din Moldova,.

Ambasada FR a depistat „tentative de PR şi speculaţie în acest scop pe tema situaţiei din Ucraina”. Reprezentanţa diplomatică rusă a calificat drept „inacceptabile orice tentative de folosire a conaţionalilor ruşi în scopul unor ambiţii personale, inclusiv cu caracter politic, ce contribuie la alimentarea urii interetnice”.

De asemenea, Klimenko este cunoscut pentru scrisorile lui adresate lui Vladimir Putin, niciuna dintre care nu a ajuns la destinatar. În una dintre ele, el i-a recomandat preşedintelui FR să renunţe definitiv la ruble în numerar, pentru a soluţiona problema corupţiei în Rusia. Alte cîteva scrisori conţineau rugămintea de a-l rechema din Moldova pe ambasadorul FR Farit Muhametşin.

Ex-consilierul municipal Klimenko s-a remarcat prin altercaţiile cu chişinăuienii nemulţumiţi de o construcţie în zona verde „La izvor”. Terenul a fost obţinut de Congresul comunităţilor ruse pentru construcţia unii centru de creaţie pentru copii, însă contractul de arendă a expirat şi autorizaţia de construcţie nu a fost prelungită. În pofida acestui fapt, lucrările de pregătire au fost începute şi este vorba deja de înălţarea unui bloc cu multe etaje. În legătură cu acest fapt, locatarii din casele vecine au venit să lupte pentru parc.

Senzaţia unei regizări

Astăzi, sarcina nr.1 pentru Valeri Klimenko este desfăşurarea campaniei în susţinerea lui Ilan Şor. Acum un an, Şor, care era principalul figurant în dosarul furtului miliardului din sistemul bancar, a profitat de platforma Mişcării „Ravnopravie” pentru a candida la postul de primar al Orheiului. Înregistrarea în calitate de candidat în alegerile locale i-a permis să solicite eliberarea din arest la domiciliu.

Cu cîteva zile înainte de a fi reţinut în baza noului dosar penal, titlul de lider al Mişcării Social-Politice „Ravnopravie” a trecut de la Klimenko la Şor. Modificările în conducerea formaţiunii au fost efectuate în cadrul şedinţei Consiliului de la „Ravnopravie”. În acelaşi timp, Valeri Klimenko a fost numit în funcţia de preşedinte al Comitetului executiv al formaţiunii.

Experţii explică toate aceste manipulări prin alocaţii financiare generoase din partea lui Şor şi a anturajului său. Totuşi, însuşi Klimenko nu ascunde avantajul reciproc al acestei colaborări. „Ilan Şor se ocupă demult de afaceri, iar dacă el este gata să investească în succesul partidului, este decizia lui. Dacă partidul va avea o finanţare suficientă, atunci, cu siguranţă, va putea obţine rezultate bune”.

Cu participarea lui activă a fost organizat un miting în faţa Curţii de Apel, în timpul examinării recursului de solicitare a eliberării lui Şor. Pentru participarea la acţiunea de la Chişinău, au fost aduşi cu autobuzele sute de locuitori ai Orheiului, cu pancarte, care scandau lozinci în susţinerea primarului. Anterior, un miting similar a avut loc în faţa Judecătoriei Buiucani din capitală.

Şi la Orhei au avut loc asemenea acţiuni, în cadrul cărora unii activişti au lansat un ultimatum, ameninţînd că vor bloca traseul Chişinău-Bălţi dacă primarul nu va fi eliberat. Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, organizatorul acestor manifestaţii este preşedintele Comitetului executiv al Mişcării Social-Politice „Ravnopravie” Valeri Klimenko.

În pofida planurilor anunţate, mitingurile sînt paşnice. În acelaşi timp, experţii vorbesc despre finanţarea acţiunilor şi tentativele de manipulare a opiniei publice din partea iniţiatorilor acestor manifestaţii. Mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare şi a altor resurse de internet în postările comentariile lor vorbesc despre senzaţia de regizare a campaniei de susţinere a lui Şor.

- Mecanismele apariţiei unor asemenea proteste sînt cunoscute, menţionează unul dintre experţii NOI.md. Nu există dubii că ele au fost planificate, dar nu spontane. Despre finanţarea evenimentelor îndreptate spre eliberarea lui Şor vorbesc un şir de factori direcţi şi indirecţi, de la oferirea transportului pentru deplasarea orheienilor la Chişinău, pînă la agitatorii care au fost observaţi la aceste manifestaţii – specialişti în organizarea acestor activităţi. Nu există dubii că noi vom mai urmări această procedură regizată de manifestare a îngrijorării pseudo-populare în cadrul acestei campanii.

Potrivit expertului, nu există dubii privind sursa de provenienţă a banilor pentru finanţarea acţiunilor în favoarea lui Şor. Interlocutorul nostru nu exclude că unii cetăţeni au participat la acţiuni din proprie iniţiativă, însă, în opinia lui, acest fapt a devenit posibil deoarece protestele au fost alimentate din interior. Pe de altă parte, există informaţii că mulţi participanţi la miting au fost manipulaţi prin intermediul angajatorilor.

Parte a campaniei mediatice a devenit şi conferinţa de presă la care Valeri Klimenko a declarat despre faptul că reţinerea lui Şor este incorectă şi despre ilegalitatea acţiunilor organelor judiciare. Lansînd multe caracteristici măgulitoare la adresa actualului lider al formaţiunii „Ravnopravie”, Klimenko le-a comunicat jurnaliştilor că va continua să insiste asupra eliberării lui Şor prin toate metodele legale.

Şor vs Filip?

În prezent, Klimenko gestionează procesul de colectare a semnăturilor sub petiţia de eliberare a lui Şor, pe care „Ravnopravie” intenţionează să o expedieze judecătorilor. Acţiunea are loc în cîteva localităţi din Moldova din 21 iulie – data cînd se aşteaptă examinarea solicitării procurorilor de prelungire a mandatului de arest a primarului. Doar la Orhei au fost deschise opt puncte de colectare a semnăturilor. Se pare că activiştii nu duc lipsă de finanţare – în diferite localităţi deja au fost colectate peste 10 mii de semnături.

Precum afirmă Valeri Klimenko, în privinţa lui Şor „nu există nicio hotărîre de judecată, există doar suspiciuni neconfirmate”, „el este arestat sub influenţa anumitor publicaţii şi declaraţii în presă”. Specialiştii în drept califică aceste declaraţii drept sterile.

- Din punct de vedere juridic, argumentele lui Klimenko sînt infime, menţionează unul dintre experţii NOI.md, jurist cu experienţă. La etapa actuală a procedurii penale la materialele din dosar nu au acces nici chiar avocaţii, nu doar activiştii. Pe de altă parte, au fost publicate informaţii din raportul „Kroll”, care a depistat dovezi clare ale implicării lui Ilan Şor şi a grupului de companii şi de persoane legate de el în frauda financiar-bancară. Mai mult, procuratura vorbeşte şi despre prezenţa altor dovezi, obţinute de peste hotare.

Klimenko invocă mereu prezumpţia nevinovăţiei, însă raţionamentele lui poartă un caracter de diletant, deoarece la momentul actual noi nu avem motive să vorbim despre încălcarea acestui principiu față de Şor. Prezumpţia nevinovăţiei este îndreptată nu spre faptul ca o persoană vinovată în săvîrşirea unei infracţiuni să devină nevinovat sau să i se aplice o pedeapsă mai blîndă, ci pentru a asigura o atitudine echitabilă a autorităţilor faţă de suspect şi de învinuit pînă la intrarea în vigoare a sentinţei de condamnare. Prezumpţia nevinovăţiei presupune un comportament corespunzător faţă de figurant, asigurîndu-i-se posibilitatea de a fi apărat şi avertizînd procurorii şi judecătorii de evaluări preliminare a rezultatelor procesului penal.

Valeri Klimenko, de asemenea, face legătură între arestarea lui Şor, ce conduce „Ravnopravie”, şi activitatea politică a acestuia şi alegerile prezidenţiale. După alegerea în calitate de lider al partidului, Şor le-a comunicat jurnaliştilor că, în calitate de lider al mişcării „Ravnopravie”, pretinde la „rezultate electorale serioase” şi la un „succes la nivel naţional”.

Astăzi, cu o expresie calmă a feţei, Klimenko anunţă că Şor îi face o concurenţă mare premierului Pavel Filip, care, în opinia lui, pe fundalul primarului de Orhei pare a fi un „conducător neserios”. Potrivit fostului lider al formaţiunii „Ravnopravie”, prin intenţiile sale politice, Şor „a devenit periculos” nu doar pentru premier, dar şi pentru întregul cabinet de miniştri.

Asemenea declaraţii pot fi explicate doar prin mărimea bugetului alocat pentru campania de susţinere a lui Şor. Este puţin probabil ca alegătorii să-i fi iertat omului de afaceri faptul că miliardul furat va trebui returnat de către toţi cetăţenii timp de 25 de ani, cu procente, care ajung la 700 de milioane de lei pe an. Această sumă este menţionată de experţi, care amintesc de creditele acordate de BNM sub garanţia Guvernului celor trei bănci devalizate în 2014 şi 2015. Acum, banii trebuie rambursaţi, iar, deoarece Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost lichidate, datoria va fi întoarsă din bugetul de stat.

Mai mult, nu trebuie să uităm că pînă în prezent „Ravnopravie” a suferit eşec la toate alegerile la care a participat. Chiar şi acum, în pofida faptul că partidul are bani mulţi, conform tuturor sondajelor sociologice şi opiniilor experţilor, „Ravnopravie” nu are şanse să intre în Parlament în cazul alegerilor parlamentare anticipate sau să se evidenţieze în cadrul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?