Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experţii IDIS „Viitorul” au propus modificări la proiectul de lege cu privire la condominiu

19 iul. 2016,, 16:00   Societate
2690 1
Эксперты IDIS Viitorul предложили поправки в законопроект о кондоминиуме
Foto: bloknot-moldova.md

Experţii Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” au salutat propunerea spre dezbateri publice a proiectului legii cu privire la condominiu şi au venit cu propuneri de îmbunătăţire.


Experta Corina Gaibu a amintit marţi, în cadrul unei mese rotunde, că "fondul locativ din Moldova se află într-o stare deplorabilă, în ultimii 25 de ani nimeni nu s-a ocupat de problemele acestuia, nu s-a efectuat reparaţie capitală a clădirilor şi sistemelor de comunicare".

"Administrarea comună a blocului locativ este mai eficientă, deoarece vizează interesele locatarilor acestuia. Legea trebuie să simplifice sistemul economico-financiar de administrare, cu un raport anual fără reguli speciale de gestiune internă. Aceasta prevede crearea şi administrarea unui cont bancar separat pentru fiecare locatar", a spus ea. În opinia expertului, există o serie de exemple cînd starea clădirii se îmbunătăţea după ce trecea sub administrare colectivă.

"O dată sau de două ori pe an locatarii vor fi nevoiţi să suporte cheltuieli pentru înnoirea sistemelor de comunicaţii şi alte proiecte necesare, iar în restul timpului se vor achita sume mici", a spus ea.

Gaibu a menţionat că "există problema cînd sînt modificate zonele verzi şi între clădiri sînt construite încă cîteva blocuri. Modificările trebuie să rezolve această problemă".

IDIS Viitorul a propus 76 de modificări la proiectul de lege dat. Modificările principale vizează sistemul de administrare a asociaţiilor condominiului, alegerea administratorilor, teritoriului necesar pentru deservirea clădirilor şi nevoilor sociale ale locatarilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?