Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Tcaciuc: Alegerile prezidențiale sînt un subiect ce nu merită discutat

19 iul. 2016,, 12:40   Societate
7136 3
Ткачук: Выборы президента? Это недостойно обсуждения
Foto: omg.md

Fostul ideolog al Partidului Comuniștilor (PCRM) și fostul deputat Mark Tkaciuk consideră că subiectul viitoarelor alegeri prezidențiale viitoare este un subiect care nu prezintă interes pentru a fi discutat.


Expertul a confirmat în cadrul comentariilor oferite reporterului NOI.md că se îndoiește de faptul că alegerile prezidențiale directe vor fi organizate în beneficiul poporului.

„Nu mă interesează. Fără supărare. Cred că acest subiect nu este demn de discuție”, astfel a reacționat fostul ideolog al PCRM la solicitarea noastră de a comenta alinierea forțelor politice în ajunul alegerilor prezidențiale și posibilitatea numirii unui singur candidat al opoziției.

De asemenea, rămîne neauzită și opinia lui referitoare la părerea experților tentați să creadă că guvernarea intenționează să folosească în scopuri personale rezultatele recensămîntului din 2014, care pînă în prezent nu au fost publicate. Astfel, fostul ambasador al Moldovei în Consiliul Europei și ONU Alexei Tulbure s-a arătat anterior convins de faptul că, chiar și avînd un rating înalt de popularitate în societate, candidații nu vor putea concura cu protejatul prim-vicepreședintelui Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, care poate utiliza sursele administrative și spori numărul de voturi protejatului său, folosind o lacună din datele statistice privind numărul populației.

Anterior Tkaciuk a sugerat că decizia Curții Constituționale (CC) privind stabilirea zilei alegerilor prezidențiale directe are menirea să contribuie la autolichidarea opoziției. „Guvernarea acționează avînd un scop bine determinat, iar opoziția – în avînt, mișcată de vanitate. O opoziție normală ar solicita să se apeleze la Comisia de la Veneția și singură ar opri această rușine. Evident că în prezent autoritățile pot face o astfel de mutare inteligentă”, a comentat în martie Tkaciuk zvonurile despre adresarea Parlamentului către Comisia de la Veneția, competentă să emită un aviz negativ la decizia CC și să readucă alegerile prezidențiale în Parlament.

Reamintim că la 4 martie CC a declarat drept neconstituțională procedura de alegere a președintelui în Parlament. Astfel, a fost abrogată hotărîrea din 2000 potrivit căreia președintele este ales de parlament și pentru aceasta el urmează să acumuleze peste 3/5 din voturile deputaților.

Deputații au aprobat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 1aprilie și data alegerilor – 30 octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?