X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ostalep: Scandalosul Cod al audiovizualului va fi adoptat fără a se ține cont de UE și societate

15 iul. 2016,, 16:55   Societate
5942 7
Осталеп: Скандальный Кодекс о телерадиовещании примут без оглядки на ЕС и общество
Foto: noi.md
Inițiativa legislativă a democraților și liberalilor care prevede interzicerea difuzării în Moldova a programelor rusești va fi adoptată în lectură finală, în pofida criticii din partea structurilor europene și societății.

Autoritățile Moldovei sînt interesate să elimine din spațiul mediatic posturile de televiziune cu puncte de vedere diferite și niciun fel de recomandări ale UE, OSCE și altor parteneri occidentali nu le pot influența. Opinia aparține directorului Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostului viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM Valeriu Ostalep și a fost expusă într-un interviu pentru NOI.md.

„În cadrul prezentării acestui document autorii lui au menționat că se ghidează de prevederile Acordului de asociere cu UE. De aceea, acest argument pare straniu, avînd în vedere că aceste instituții (UE și OSCE – nota red.) au criticat dur decizia autorităților. Încercarea autorilor proiectului de lege de a demonstra că această inițiativă vine în contextul Acordului de asociere și este susținută tacit de partenerii din UE, a suferit eșec și acest lucru este evident”, consideră expertul.

Ostalep este convins că amendamentele la Codul audiovizualului propuse de democrați vor fi votate în lectură finală. „Aceasta se va face din considerente politice. În curînd vor avea loc alegeri prezidențiale și, posibil, degrabă ar putea urma și alegeri parlamentare. Autoritățile nu sînt cointeresate ca posturile de alternativă, prezente acum pe piața mediatică din Moldova, să difuzeze altceva decît arată guvernarea. Eu percep această decizie astfel: din partea liberalilor este un indicator al rusofobiei cronice, de care aceștia suferă de mult timp, iar autorii proiectului (democrații – nota red.) urmăresc interese pur politice, nimic mai mult”, a subliniat Valeriu Ostalep.

Amintim că Parlamentul a votat pe 7 iulie în prima lectură amendamentele la Codul audiovizualului. Cele mai contradictorii au fost prevederile care se referă la modificarea balanței lingvistice la difuzarea programelor informative și politice de către posturile locale. Potrivit proiectului de modificare a Codului audiovizualului, posturile de televiziune vor fi obligate să difuzeze programe autohtone cu caracter informativ şi analitic în proporţie de 100%, dintre care 80% în limba română.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat intenția autorităților moldovenești de a interzice difuzarea emisiunilor rusești în republică drept un pas neprietenos întreprins în contextul activizării dialogului politic moldo-rus.

Zilele acestea a apărut și reacția structurilor europene. Astfel, pe 13 iulie, reprezentanții OSCE au comunicat că președintelui Parlamentului, Andrian Candu, i-a fost expediată o scrisoare semnată de Dunja Mijatovici, reprezentantă în domeniul libertății presei. Militanta pentru drepturile mass-mediei i-a îndemnat pe deputați să reexamineze inițiativele legislative orientate spre limitarea libertății de expresie și dreptului de acces la informație.



Într-un comentariu oficial difuzat de UE pe 14 iulie, Bruxellesul a recomandat autorităților moldovenești ca înainte de examinarea amendamentelor în lectură finală să studieze amănunțit recomandările OSCE și cele ale Consiliului Europei. Potrivit reprezentanților oficiali ai UE, doar în acest caz „va fi asigurat cadrul legal care va consolida independența și calitatea spațiului mediatic”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?