Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Procesul de demarcare a frontierei moldo-ucrainene trebuie finalizat anul curent

15 iul. 2016,, 09:00   Politică
3262 2

Procesul de demarcare a frontierei moldo-ucrainene trebuie finalizat anul curent
Foto : asm.md

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatîşin, a declarat că procesul de demarcare a frontierei moldo-ucrainene trebuie finalizat în 2016. Despre aceasta diplomatul a declarat într-un interviu pentru radio Europa Liberă.


Potrivit spuselor sale, relaţiile dintre Moldova şi Ucraina se dezvoltă dinamic. Ambasadorul a menţionat că pe agendă au fost incluse o serie de subiecte soluţionarea căror este considerată prioritară de către partea ucraineană.

"Sînt în aşteptarea întîlnirii din luna iulie cu copreşedinţii Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică, care trebuie să examineze problema parafării pachetului de înţelegeri ce prevăd transmiterea în proprietate a unor obiecte de pe teritoriul Ucrainei şi transmiterea în arendă a unor loturi de pămînt în regiunea Novodnistrovsk", a spus Ambasadorul.

Vorbind despre reglementarea conflictului transnistrean, diplomatul a spus că "pentru Ucraina, problema diferendului transnistreană întotdeauna a fost prioritară".

"Noi vorbim deschis şi afirmăm că sîntem interesaţi în menţinerea integrităţii teritoriale şi păstrarea suveranităţii Republicii Moldova. Toţi au chei pentru această soluţionare", a menţionat dl Gnatîşin.

Fiind întrebat despre posibila federalizare a Moldovei şi Ucrainei, Excelenţa Sa a spus că "dacă vorbim despre Ucraina, Preşedintele nostru, în unul dintre interviuri, a spus că Ucraina nu acceptă şi nu va acceptă niciodată federalizarea statului. Mă întîlnesc cu reprezentaţii guvernării din Moldova şi aud exact acelaşi răspuns".

Ivan Gnatîşin consideră că popoarele Moldovei şi Ucrainei au ales calea integrării europene, deoarece deja au trăit în socialism şi îşi doresc ceva nou. În opinia sa, locuitorii celor două state sînt gata să "treacă" de şocul reformelor, dar este necesar de a le vorbi zilnic despre procesele din ţară şi avantajul pe care îl oferă.

"Nu e un secret că în Ucraina, dar şi în Moldova corupţia macină statul din interior. Să ne înţeleagă Occidentul. Am trăit într-un regim care stabilise strict cine, unde şi ce loc trebuia să aibă nu este uşor să trecem la un sistem democratic, la o viaţă civilizată. Dar ceea ce înainte putea să treacă neobservat, astăzi este pe ordinea zilei. Dacă apar în presă informaţii de abuzuri din partea funcţionarilor, a doua zi acestea ajung şi în vizorul organelor de drept", a spus Ambasadorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?