X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Chirtoca: Din cauza minei „Purcel”, în Bubuieci și Colonița este otrăvită apa (FOTO, VIDEO)

14 iul. 2016,, 14:00   Capitala
8548 0

Киртока: Из-за шахты «Пурчел» в Бубуечь и Колонице отравлена вода (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Problema depozitării deșeurilor solide în municipiul Chișinău rămîne una dintre cele mai importante, pentru soluționarea căreia autoritățile locale nu depun eforturi necesare.


Închiderea gunoiștii de la Țînțăreni și depozitarea deșeurilor în mina „Purcel” au făcut ca locuitorii din preajmă să nu poată folosi apa din sursele naturale, deoarece ea este otrăvită. Informația a fost comunicată în cadrul unei emisiuni pe portalul unimedia.md de către președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din Consiliul municipal Chișinău (CMC), Vasili Chirtoca, informează NOI.md.

Potrivit consilierului municipal, problema depozitării deșeurilor solide în municipiul Chișinău s-a acutizat în anul 2011, după închiderea gunoiștii de la Țînțăreni. „În anul 2011, în ajunul alegerilor locale au apărut unele persoane care au făcut mare zarvă și au vorbit despre anumite probleme. Da, este o problemă obiectivă. Prin sat (Țînțăreni – n.red.) în permanență treceau mașini, chiar și noaptea, lăsînd în urmă gunoi, distrugînd drumul și făcînd gălăgie. Pentru soluționarea acestei probleme este nevoie de 5-7 milioane de lei. În primul rînd, primarul trebuie să discute, să înțeleagă problema, apoi să se adreseze în CMC, să explice situația, să obțină decizia și să cheltuie banii”, i-a sugerat Vasili Chirtoca primarului general.

Președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid propune ca pe banii alocați să fie construit un drum de ocolire, să fie reparată grădinița de copii și alte instituții importante, ceea ce va soluționa problema. „Însă în loc să facă asta, ei au recurs la mina «Purcel». Interesantă denumire. Această mină a fost luată de la «Macon» (Combinatul de materiale de construcții din Chișinău – n.red.) și a început să fie folosită pentru depozitarea deșeurilor. Acum, acolo s-au adunat circa două milioane de tone de gunoi, o parte fiind deșeuri lichide. Cu alte cuvinte, sub această masă de gunoi se află un «lac» sau chiar o «mare» din 300-400 de mii de tone de substanțe lichide toxice. Este vorba de otravă care pătrunde în sol și poluează apele subterane. În Bubuieci (comună nu departe de mina «Purcel» - n.red.) această apă practic este imposibil de consumat, aceleași probleme sînt și în Colonița”, a menționat Chirtoca.



Consilierul a demonstrat imagini din care se vede în ce s-a transformat suburbia Chișinăului după ce acolo au început să fie depozitate deșeuri. „Acolo înflorește un fel de «business». Acolo trăiesc așa-numiții boschetari, care tot acolo chefuiesc, colectează ceva, vînd sticlă, plastic etc. Cam la 1 km de la această mină un tînăr a elaborat un proiect și a demarat construcția unei întreprinderi de reciclare a deșeurilor. Întreprinderea va avea capacitatea de a prelucra 100% din deșeurile acumulate în raza municipiului Chișinău. El a investit în afacere 6-7 milioane de lei”, a relatat Vasili Chirtoca.



„L-am cunoscut în octombrie, cînd o organizație ecologică a organizat la Chișinău o masă rotundă, în cadrul căreia s-a discutat această problemă. Acest proiect m-a interesat, am mers la întreprindere și m-am convins că acolo sînt folosite cele mai moderne tehnologii, uzina fiind una dintre cele mai moderne din Europa. Pentru acest proiect e nevoie de investiții totale de 15 milioane de lei. Lucrările de construcție au fost sistate, deoarece nu există înțelegere între proprietar și autoritățile orașului. Acolo nu au fost nici primarul, nici viceprimarul. Însă autoritățile orașului trebuie să fie cointeresate cel mai mult în ceea ce se face. Cineva mi-a spus că legea nu admite încheierea contractelor fără organizarea licitației. Și care e problema? Răscumpărați această întreprindere și încheiați construcția”, a declarat alesul local.



„Pe de altă parte, Ministerul Mediului, care este condus de partenerii de partid ai domnului primar, a propus un proiect privind construcția a trei întreprinderi de reciclare a deșeurilor – cîte unul în centrul, sudul și nordul țării. Potrivit calculelor lor, pentru aceasta este nevoie de 120 de milioane de euro. Apare întrebarea, pentru ce ei au nevoie de o asemenea sumă enormă? Adresați-vă tînărului (inițiatorul construcției întreprinderii de reciclare a deșeurilor din suburbia Chișinăului – n.red.) și el vă va explica cît costă o asemenea întreprindere. Răscumpărați de la el întreprinderea și cheltuiți, de exemplu, 60 mil. euro în loc de 120 mil. euro”, a conchis Vasili Chirtoca.

Amintim că CMC a votat pe 18 februarie proiectul de decizie privind depozitarea deșeurilor solide, propus de fracțiunea comuniștilor și celor fără de partid. Inițiativa legislativă era examinată în calitate de soluție pentru problema ecologică provocată de depozitarea deșeurilor în mina „Purcel” din cauza sistării activității poligonului din Țînțăreni. Autorii proiectului sînt convinși că problema ar putea fi soluționată, inclusiv prin susținerea oferită unei companii private la construcția uzinei de reciclare a deșeurilor .

Însă ulterior, s-a aflat că secretarul CMC, Valeriu Didencu, nu a semnat proiectul de hotărîre, motivînd că în momentul adoptării se afla în concediu de boală și nu a fost informat despre decizia consilierilor municipali.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?