X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Micul business din Moldova este dezamăgit de întrevederea cu Calmîc (FOTO,VIDEO)

13 iul. 2016,, 14:15   Business
5043 0
Малый бизнес Молдовы разочарован встречей с Калмыком (ФОТО, ВИДЕО)
Foto: noi.md

Peste o sută de reprezentanți ai întreprinderilor mici au desfășurat pe 13 iulie o acțiune de protest în fața Guvernului cu cerința de a prelungi legal acțiunea modificărilor, ce prevăd autorizația comerțului cu amănuntul în baza patentei după 1 ianuarie 2017, transmite NOI.md.


Comercianții ce activează în domeniul comerțului cu amănuntul au fost nevoiți să se adune din diferite colțuri ale țării, pentru a-i cere guvernului să dea un aviz pozitiv inițiative de anulare a modificărilor în legislație ce țin de interzicerea comerțului cu amănuntul pentru deținătorii de patente de întreprinzător după 1 ianuarie 2017. Protestatarii declară că în cazul în care guvernul va emite un aviz negativ, activitatea lor va deveni ilegală și ei vor fi nevoiți să treacă în sectorul subteran al economiei. De asemenea, ei au scandat „Rușine!” la adresa guvernului și au purtat pancarte cu inscripțiile „Cerem aviz pozitiv!”, „Nu ne impuneți să încălcăm legea” etc.



Din partea întreprinzătorilor, la audiența vicepremierului și ministrului economiei Octavian Calmîc au fost delegate șapte persoane ale micului business, inclusiv președintele Asociației Micului Business din Moldova (AMB) Eugen Roșcovan. În urma negocierilor, liderul AMB a declarat că nu a reușit să obțină de la autorități un răspuns clar privind soarta inițiativei legislative, ce ține de activitatea micului business din întreaga republică.

„Ministrul economiei (Octavian Calmîc – red.) a propus examinarea acestei probleme în cadrul noilor platforme și grupuri de experți cu implicarea reprezentanților micului business. El ne-a comunicat că doar după consultări suplimentare guvernul va adopta o decizie definitivă în această problemă. Însă aceste consultări ni se par infinite. Cît poți să te consulți, dacă oamenii (întreprinzătorii 0 red.) din toată țara de peste jumătate de an așteaptă un răspuns clar?”, se întreabă Roșcovan.

La întrebarea în ce termeni guvernul a promis să examineze problema antreprenorilor, liderul Asociației Micului Business a răspuns că „autoritățile s-au obligat să soluționeze această problemă în următoarele 10 zile. „Însă, știți, peste 10 zile decizia poate fi amînată pentru alte 10 zile, apoi pe jumătate de an și așa poate dura foarte mult. Problema mai constă în faptul că noi practic nu avem cu cine purta negocieri. E greu să le povestești despre problemele celor care sînt nevoiți vara să se coacă în soare, iar iarna se înghețe în frig, unor persoane care stau cu zilele prin cabinete cu climatizoare”, a menționat Roșcovan.



Directorul filialei AMB din Căușeni și al zonei economice „Sud” Eleonora Hergheliu-Țurcan a menționat pentru NOI.md că reprezentanții micului business intenționează să se adune în fiecare miercuri în fața clădirii guvernului și să ceară să nu fie adoptate decizii legislative, ce lezează drepturile micilor întreprinzători. „Oamenii care se ocupă cu micul business au creat singuri locuri de muncă, achită impozite la stat, asigurînd astfel pensii minime”, a spus Hergheliu-Țurcan.

„Însă guvernul continuă să acționeze contrar intereselor lor și contrar programului „Small Business for Europe” („Micul business pentru Europa”- red.), deși anterior a declarat că este interesat în implementarea acestui și altor programe de susținere a micului business. În ultima jumătate de an, reprezentanții micului business s-au convins definitiv că deciziile autorităților contravin declarațiilor. Oamenii intenționează să revină aici (în piața din fața guvernului – red.) pînă cînd nu va fi restabilită dreptatea. Săptămîna viitoare, la 9:30, vor fi cu mult mai mulți oameni. La noi intenționează să adere întreprinzătorii din acele raioane ale țării, care anterior nu au participat la acțiunile noastre”, ne-a asigurat directorul filialei de sud a AMB.



Comercianții se tem că din 1 ianuarie 2017 nu vor mai putea lucra în baza patentei și astfel își vor pierde locurile de muncă. Ei sînt revoltați de acțiunile guvernului, care le-a propus deținătorilor de patente să deschidă întreprinderi individuale, gospodării agricole și să le înregistreze corespunzător, fapt ce va implica cheltuieli extrem de mari pentru ei.

În Moldova sînt circa 50 de mii de întreprinzători, ce activează în baza patentei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?