X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Experţii şi politicienii au opinii diferite privind condamnarea lui Filat

28 iun. 2016,, 11:32   Politică
4293 0
Эксперты и политики разделились во мнении относительно осуждения Филата
Foto: realitatea.md

Experţii independenţi şi politicienii au opinii diferite referitoare la condamnarea fostului prim-ministru Vlad Filat.


Politologul Roman Mihăeş a spus că sentinţa pentru Filat înseamnă începutul luptei cu corupţia în Moldova.

"Aceasta este victoria Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procuraturii, deoarece anume ei au reuşit să demonstreze vinovăţia demnitarului într-un caz procesual complicat. Trebuie de remarcat că însuşi faptul condamnării unui demnitar corupt înseamnă îndeplinirea cerinţelor UE şi FMI, drept o condiţie obligatorie pentru continuarea finanţării reformelor din RM. Al treilea moment, dar nu mai puţin important, este că societăţii i-a fost lansat un semnal că vor fi pedepsiţi toţi cei care într-o măsură sau alta sînt implicaţi în furtul miliardului din sistemul bancar al ţării", a spus el.

Vicepreşedintele Partidului DA Alexandru Slusari, dimpotrivă, este de părere că procesul asupra lui Filat a relevat că "nici nu miroase" a reformă în sistemul judiciar din Moldova.

"Societatea în zadar achită din impozitele sale salariul multor judecători. În pofida rezonanţei imense în societate a procesului asupra lui Filat (deoarece au fost furate 15% din PIB), cetăţenii şi societatea internaţională au fost scuipaţi în faţă prin faptul că timp de jumătate de an procesul s-a produs în regim închis. Din declaraţiile avocatului şi procurorului a devenit clar că Filat va sta după gratii pentru mită. Miliardul în cazul lui practic nu se vede", a remarcat Slusari.

Potrivit lui, se creează impresia că în octombrie 2015 Plahotniuc a decis să-şi sacrifice partenerul din coaliţia anilor 2010-2015, deja înjosit politic, pentru a îndepărta de la sine valul de proteste, obţinînd în schimb putere absolută.

"Fiecare om raţional are întrebări către coordonatorul coaliţiei de guvernare (Plahotniuc - "I"). Printre primele este "Ce-i cu miliardul furat?", precum şi cu responsabilitatea celor care au furat bani în anii 2013-2014, celor care au văzut aceste fărădelegi şi trebuiau să le stopeze, dar nu au făcut nimic. De ce ei nu au fost încă traşi la răspundere? Documentele deja publicate relevă că, dacă tot acest grup ar fi tras la răspundere, atunci în RM va fi nevoie de o nouă închisoare. Dar investigarea reală a furtului secolului nu se încadrează în planurile lui Plahotniuc", a spus Slusari, subliniind că acestea vor zădărnici ordinea criminală din ţară, pe care Plahotniuc încearcă să o prezinte Occidentului drept stabilitate.

Antreprenorul (în anii 1999-2001 fost preşedinte al Băncii de Economii (ВЕМ - "I") Viorel Ţopa a menţionat că, la sigur, nu poate fi vorba despre nicio luptă, deoarece corupţia nu se poate combate pe sine însăşi.

"Pentru Plahotniuc demararea luptei cu corupţia ar fi suicid. Înlăturarea lui Filat nu are nimic comun cu miliardul. Cred că el primea comisioane, dar nu-l putea fura. Pentru asemenea schemă trebuie să deţii control asupra Procuraturii Generale, BNM, CNA şi alte instituţii de stat. Iar în Moldova chiar şi un copil ştie cine le controlează şi este, respectiv, beneficiarul miliardului furat", a spus Ţopa.

În opinia businessmanului, faptul că Corneliu Gurin (ex-procuror general - "I") în faţa Parlamentului vorbea despre "dovezi incontestabile", care nu s-au regăsit în acuzarea procurorului Beţişor, doar confirmă caracterul fabricat al procesului.

"Sînt sigur că este pentru ce să fie judecat Filat, dar nu prin metoda lui Plahotniuc. Un alt moment: prin pedepsirea publică a lui Filat, Plahotniuc încearcă să intimideze inamicii şi, în special, prietenii săi. Este repertoriul lui tradiţional, deoarece fără frică «regele» va fi nu doar gol, dar şi ridicol. Prin alte cuvinte, sub paravanul "luptei cu corupţia" în RM are loc curăţarea terenului şi aici Filat nici pe departe nu este un personaj important, ci doar o sperietoare pentru oponenţii potenţial neascultători ai actualilor guvernanţi", a conchis ex-preşedintele BEM.

Deputatul din Partidul Socialiştilor, Bogdan Ţîrdea, consideră că atît sentinţa, cît şi procesul de judecată mai mult seamănă cu o răfuială.

"Cum Filat putea fura de unul singur miliardul, dacă există structuri ca Procuratura Generală, SIS, CNA, aflate sub controlul lui Plahotniuc? Cine a semnat decizia de a acorda 15 miliarde de lei (creditul BNM pentru sprijinirea BEM, Banca Socială şi Unibank - "I")? Premierii Leancă şi Gaburici. De ce ei sînt la libertate? Iar Drăguţanu, care a autorizat creditele? Şi dacă procesul de judecată asupra lui Filat nu este o răfuială, atunci de ce s-a desfăşurat în regim închis? De ce au fost intimidaţi martorii? Cum puteau Şor şi Leancă, suspectaţi de furt, să depună mărturii? De ce păpuşarul nu figurează cel puţin în lista de martori, nemaivorbind de proces penal? Întrebări sînt o groază, dar principalele sînt: unde este miliardul furat din bănci şi cele 0 milioane furate de Filat? Concluzia: se vrea ca ex-premierul să fie acuzat de orice s-a făcut în RM, precum şi în baza procesului împotriva lui să fie desfăşurată o campanie falsă de combatere a corupţiei în Moldova", a menţionat parlamentarul.

Vicepreşedintele Partidului Nostru Nicolai Ţipovici consideră procesul asupra lui Filat mimare a justiţiei.

"Este un circ, care acoperă esenţa urîtă a celor ce se fac la putere. Reglări de conturi între doi foşti complici, care au capturat statul moldovenesc. Faptul că Filat a ajuns după gratii este ceva natural, dar aceasta nu înseamnă că regimul criminal de la guvernare face dreptate. Într-un stat capturat justiţia este pur şi simplu nefuncţională", a spus Ţipovici.

"Saltul neaşteptat şi inexplicabil de la 19 ani, ceruţi de procurori, la nouă ani, enunţaţi în sentinţă, la fel vorbeşte despre multe. Cred că acesta este rezultatul unui tîrg în care la mijloc au fost puse activele lui Filat. Vom vedea cine va fi următorul clovn în acest spectacol", a adăugat politicianul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?