X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ex-judecător la CEDO: Judecătorii în cazul lui Filat nu sînt imparţiali

24 iun. 2016,, 15:33   Politică
3501 2
Павловский: судьи в деле Филата не являются независимыми
Foto: facebook.com

Judecătorii în cazul lui Vlad Filat nu sînt independenţi (în adoptarea deciziilor - "I"), consideră fostul judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului din partea Moldovei, avocatul Stanislav Pavlovschi.


Într-un interviului acordat de Pavlovschi ziarului "Молдавские ведомости", el afirmă că "în cazul lui Filat judecătorii trebuie să fie curajoşi, pentru a-şi permite cîtuşi de puţină independenţă şi să devieze de la aşteptata pedeapsă de 16-18 ani de închisoare".

În opinia lui, organele de drept deseori admit scurgeri controlate de informaţie.

"Totul se face pentru ca în ochii societăţii omul să pară vinovat, pentru a exercita presiuni asupra instanţei de judecată. Cifra 18 a fost enunţată de însuşi Filat. Dar pînă la sfîrşitul procesului este inadmisibil de vorbit despre termenii pedepsei. Dacă Filat spune, probabil s-a produs o scurgere controlată de informaţie", a presupus Pavlovschi.

El a subliniat că în Parlament a fost prezentată sesizarea privind obţinerea de către Filat a sumei de 0 de milioane, apoi această sumă s-a redus de cinci ori.

"Nu ştiu care este cauza unei asemenea situaţii. De regulă, cînd procurorul general cere Parlamentului retragerea imunităţii unui deputat, cererea este verificată minuţios. Parlamentul este baza legii. De ce a fost indicată o sumă din start greşită este dificil de explicat. Pot presupune că procurorul general dorea să şocheze Parlamentul şi să-i obţină acordul. Poate motivul constă în incompetenţă? Nu putem exclude faptul că procurorii pur şi simplu nu-şi imaginează cum se întocmesc asemenea documente. Deoarece, pe lîngă faptul că Filat este deputat, el mai este şi lider al unui partid parlamentar, are în spate zeci de mii de susţinători. A fost o lovitură indirectă în partid şi membrii acestuia. Şi organele de drept trebuiau să meargă în judecată cu dovezi sigure ", a opinat Pavlovschi.

El a adăugat că procesul asupra lui Filat este unul "semnificativ", subliniind că "prezentînd interes sporit pentru societate, procesul trebuie să fie public".

"Conform CPP şi art.6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, acuzatul are dreptul la examinarea cazului său în şedinţă publică. În cazul lui Filat acest drept este încălcat în cel mai grosolan mod. Care este cauza secretomaniei? Şedinţa poate fi închisă dacă se discută viaţa intimă a persoanelor, acţiuni împotriva minorilor, secret de stat. Dar aici avem un caz obişnuit de corupţie: omul a luat mită pentru unele favoruri. Dar care?", se întreabă avocatul.

El este convins că statul trebuie să fie cointeresat ca să fie demonstrat public faptul că drepturile omului sînt respectate în RM, să elimine suspiciunile privind caracterul comandat al procesului, privind răfuiala între doi oligarhi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?