X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

UE trebuie să garanteze că Rusia nu intervine în politica Moldovei – declarație

20 iun. 2016,, 14:28   Politică
4559 41

Foto: sansalvo.net

Echilibrarea raporturilor dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă poate aduce avantaje unor țări precum Republica Moldova, care a moștenit istoric o influență rusească.


Opinia aparține deputatei din Grupul „Europa Libertății și Democrației Directe”, Daniela Aiuto, membră a delegației parlamentare UE-RM, notează NOI.md.

Eurodeputata a remarcat într-un interviu pentru Europa Liberă că Republica Moldova trebuie să primească instrumente care să îi permită să aleagă singură ce cale are de urmat.

„Moldova a moștenit istoric o influență rusească și este nevoită acum să îi facă față. UE trebuie să ajute țări ca Moldova, Georgia, Ucraina să se doteze cu instrumente care să le permită să decidă de unele singure ce drum doresc să urmeze, atît pe plan intern, cît și pe plan extern. UE nu trebuie să lase Moldova singură în acest efort”, a punctat deputata.

În opinia ei, pozițiile rigide dintre UE și Rusia în acest moment nu duc la niciun rezultat, inclusiv în cazul țărilor prinse în mijlocul unor lupte geopolitice. „Eu văd cu ochi buni această reapropiere de Rusia, care pare că se gîndește la nivel european. Tăierea dialogului nu reprezintă în niciun caz o soluție. Trebuie reechilibrate raporturile dintre UE si Rusia, precum și dintre UE, Rusia și aceste state din Est”, afirmă Daniela Aiuto.

Cu toate acestea, deputata europeană este de părere că reluarea dialogului politic poate avea loc cu respectarea anumitor condiții. „Dialogul trebuie să înceapă după ce există asigurări că nu vor avea loc ingerințe politice sau economice în aceste țări. Rusia presează Ucraina cu gazul, de exemplu. Trebuie aici impuse condiții clare. UE trebuie să garanteze că dialogul dintre Moldova și Rusia are loc cu respectarea unor reguli de bază, că Rusia nu intervine în politica economică sau externă a Moldovei. Iar UE trebuie să facă la fel”, a notat deputata.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?