Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Filat: Plahotniuc a decis sentința - 16-18 ani de închisoare

14 iun. 2016,, 13:22   Politică
9211 6

Filat: Plahotniuc a decis sentință. Prevede 16-18 ani de închisoare
Foto: infobiz.md

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a postat recent un mesaj pe o rețea de socializare, în care vorbește despre sentința sa. Aceasta, potrivit lui, ar fi fost decisă deja de prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc.


Potrivit lui, pînă la sfîrșitul acestei luni, sentința trebuie anunțată, transmite NOI.md

„Din start procesul a fost unul mimat. Sentința este scrisă demult. Pînă la sfîrșitul acestei luni, ea trebuie anunțată. Așa a fost comanda. PD-ul trebuie sa meargă în alegeri cu un tap ispasitor în cazul miliardului furat. Iar cel care a decis pedeapsa este Plahotniuc. Motivul este unul mai vechi: am indraznit să lupt cu el și cu sistemul lui diabolic. Totodată, sentința mea va fi un exemplu pentru alții care vor îndrăzni sa nu i se supună. Sentinta prevede 16-18 ani de închisoare. Nu-mi este frică de sentința lui Plahotniuc, dar mă îngrozește unde a ajuns Republica Moldova, iar cel mai mare regret este că am fost și eu complice la tot ce s-a intîmplat. Deși eram avertizat ca anume asta se va întîmpla, nu îmi venea sa cred ca așa ceva e posibil, pur si simplu nu credeam ca acest om nu are nimic sfînt și ca ar putea sa calce și pe cadavre ca să ajungă premier”, a spus Filat.

Mai jos puteți citi mesajul integral postat de Vlad Filat.

Sentința este decisă și a fost deja șoptită judecătorilor și procurorilor.

Trebuie să știți însă ca această sentință a început sa fie scrisă în momentul în care am devenit prim-ministru. Cu cît mai mult insistam eu pe reforme, cu atît mai mult scria Plahotniuc această sentință.

După atacul raider asupra Agroimbank, BEM, Victoriabank și Asito în 2011, Guvernul și-a angajat răspunderea și am cerut în Parlament demisia conducerii CNPF, BNM, Procuraturii Generale. Au respins. În consecință s-a furat un miliard, iar instituțiile au fost subordonate total.

A urmat Pădurea Domnească. În calitate de prim-ministru, am cerut demisia procurorului general. Vă amintiți ce a urmat? A urmat demisia mea și scoaterea mea din procesul decizional. Anume în acel moment a fost stabilită sancțiunea pentru mine.

După alegerile din 2014 am fost presat să cedez funcția de prim-ministru. Am avut de ales: guvern minoritar sau prim-ministru democrat. Am ales guvern minoritar. Demisia lui Chiril Gaburici a urmat repede. Acest lucru s-a întîmplat după ce a fost invitat la Procuratura Generală.

Atunci PD a cerut în mod ultimativ funcția de prim-ministru. Am spus nu. În iulie au fost arestate rudele mele. Între timp, am cerut demisia procurorului general și a guvernatorului BNM și o investigație reală a furtului miliardului. Enervați că pot trăi fără funcție, s-a decis arestarea mea.

Au procedat laș, pe ascuns și ilegal. Ce s-a întîmplat pe 15 octombrie 2015 a fost o execuție politică, nu o acțiune legală.

Ce s-a întîmplat în detenție cu mine urmează încă a fi calificat. Dar pot să vă spun că doar uman nu a fost. Izolare totală, gardieni impuși să facă ilegalități ca să mă simt înjosit, carcera, îngrădirea accesului la convorbiri telefonice, întîlniri...

Dar cel mai grav este că procesul, în pofida prevederilor legale, are loc cu ușile închise. Se tem. Se tem pentru că nu există probe, și pe întuneric e mult mai ușor să condamni un om.

Din start procesul a fost unul mimat. Sentința este scrisă demult. Pînă la sfîrșitul acestei luni, aceasta trebuie anunțată. Așa a fost comanda. PD-ul trebuie să meargă în alegeri cu un "țap ispășitor" în cazul miliardului furat. Iar cel care a decis pedeapsa este Plahotniuc. Motivul este unul mai vechi: am îndrăznit să lupt cu el și cu sistemul lui diabolic. Totodată, sentința mea va fi un exemplu pentru alții care vor îndrăzni să nu i se supună. Sentința prevede 16-18 ani de închisoare.

Nu-mi este frică de sentința lui Plahotniuc, dar mă îngrozește unde a ajuns Republica Moldova, iar cel mai mare regret este că am fost și eu complice la tot ce s-a întîmplat. Deși eram avertizat că anume asta se va întîmpla, nu îmi venea să cred că așa ceva e posibil, pur și simplu nu credeam că acest om nu are nimic sfînt și că ar putea să calce și pe cadavre ca să ajungă premier.

Îmi asum greșelile făcute. Regret că în 2013 am rămas singur și am dat dovadă de lașitate politică și nu am putut duce lupta pînă la capăt. Presiunea a fost însa una foarte mare. Atunci, am fost acuzat ca distrug Alianța și că aduc comuniștii la putere. Prietenii de la Bruxelles și București m-au rugat să cedez. Și am cedat. În rezultat avem un stat capturat total și dictatură. Istoria ne va judecata pe fiecare dintre noi.

Aici, în închisoare, în singurătate, înțelegi cu adevarat ce este important în viață. Cel mai de valoare pentru un om este libertatea: libertatea de a gîndi, de a vorbi și de a decide. Pentru ea, pentru libertate, trebuie de luptat permanent.

De aceea, luptați oriunde ați fi pentru a fi liberi, pentru a avea o societate liberă.

Nu vă fie frică, trăiți liber!

Vlad Filat

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?