Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La jubileul Academiei de Științe, slammerii și-au prezentat cercetările (VIDEO)

14 iun. 2016,, 11:47   Ştiinţă şi IT
3560 0
На юбилее Академии наук слэммеры представили свои исследования (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a marcat 70 de ani de la formarea primelor institute de cercetări științifice.


În cadrul festivităților prilejuite de acest eveniment, pe teritoriul Complexului Etno-Cultural ”Vatra”, la 12 iunie tinerii savanți și-au prezentat cercetările. Inițiativele lor au fost salutate de înalți demnitari, inclusiv de președintele AȘM, Gheorghe Duca, relatează NOI.md.

Gheorghe Duca a declarat că sărbătoarea AȘM este o bună posibilitate pentru tinerii savanți de a familiariza publicul cu cercetările lor. „Noi am creat un teren amplu pentru cei care au manifestat dorința de a-și demonstra inovațiile. În prezența conducerii țării ei au expus toate realizările științei noastre. Astăzi, aici au fost doi ex-președinți – Mircea Snegur și Petru Lucinschi, actualul șef al statului, Nicolae Timofti, și vicespicherul parlamentului Liliana Palihovici. Aceasta demonstrează cu cît interes Guvernul urmărește dezvoltarea științei noastre și este dispus să-i sprijine pe tinerii savanți”, a specificat Duca.

El le-a adus mulțumiri colegilor din Europa, China, Azerbaidjan și Ucraina, care au acceptat invitația de a participa la sărbătoare. „Cooperarea cu savanții din alte țări întotdeauna a avut pentru noi un rol important. Academia de Științe depune eforturi pentru stabilirea contactelor între tinerii noștri cercetători și institutele științifice de peste hotare”, a declarat președintele AȘM.

În cadrul manifestărilor festive, Academia de Științe a acordat platformă tinerilor cercetători, care în cadrul ”Science Slam Moldova 2016” și-au prezentat lucrările științifice.

Coorganizatorul ”Science Slam Moldova 2016”, reprezentantul ”DAS Solutions”, Daniel Todercan, intervievat de NOI.md, a relatat că această formă de prezentare a cercetărilor proprii pentru prima dată a apărut în Germania, iar în Moldova ”Science Slam” prima dată a avut loc în anul 2014. Potrivit lui, în cadrul slamului științific cîțiva savanți îi familiarizează pe vizitatori cu rezultatele cercetărilor lor. Acestora li se oferă timp limitat – 10 minute.

”Participanții la «Science Slam» vorbesc despre știință într-o formă accesibilă, interesantă și interactivă. Astfel de manifestări contribuie la popularizarea științei în țara noastră. Noi sîntem foarte bucuroși că am reușit să organizăm acest eveniment pentru a șasea oară”, a specificat Daniel Todercan.

El a adăugat că în doi ani de existență a ”Science Slam Moldova”, s-a format un cerc amplu de oameni, pentru care prezintă interes această abordare a științei. „Noi am avut norocul să organizăm evoluții ale tinerilor savanți în aceeași zi cu festivitățile prilejuite de jubileul Academiei de Științe. Conlucrarea dintre noi și AȘM pe viitor sperăm că doar se va fortifica”, a spus reprezentantul ”DAS Solutions”.

Veaceslav Caburgan, unul dintre slammeri, a spus că participă pentru prima dată la ”Science Slam”, dar demult a auzit despre aceasta. „Eu reprezint platforma interactivă codifun.com, cu ajutorul căreia fiecare poate obține în formă distractivă abilități primare de programare. Forma slamului științific permite de a dezvălui în mod accesibil toate avantajele startupului nostru și a demonstra cît de atractiv pentru tineret poate fi mediul tehnologiilor IT”, a menționat el.

Magistrul în științe politice Vlad Șaran, de asemenea, a participat pentru prima dată la ”Science Slam”. „Ideea investigației pe care am prezentat-o astăzi mi-a venit cînd eram un simplu spectator. M-a interesat subiectul impactului surselor informaționale asupra conștiinței publice. M-am bazat pe faptul cum au reacționat oamenii la criza ucraineană și asupra reflectării ei în mass-media. Am cercetat surse din țări occidentale, Ucraina și Rusia. Am ajuns la concluzia că acest subiect este foarte actual în țara noastră. Grație participării la «Science Slam», sper să readuc la viață dezbaterile în acest sens în societatea noastră”, a relatat tînărul cercetător.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?