X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Apărarea lui Filat se va adresa la Curtea Constituţională

10 iun. 2016,, 12:35   Politică
3617 4
Защита Филата обратится в Конституционный суд
Foto: protv.md

Avocaţii fostului prim-ministru al Moldovei Vlad Filat se vor adresa la Curtea Constituţională cu solicitarea de a exclude neconstituţionalitatea în privinţa a două articole din Codul de procedură penală.


Judecătoria Buiucani a acceptat un demers în acest sens.

Avocatul Igor Popa a informat după şedinţa de judecată, joi seara, că demersul va viza ordinea de prezentare a martorilor la şedinţă. Avocaţii consideră că asigurarea prezenţei martorilor în judecată este obligaţia instanţei de judecată. Apărarea ex-premierului a decis să se adreseze la CCM dat fiind faptul că unii martori ai apărării nu s-au prezentat la şedinţa de judecată, deşi au fost citaţi.

"Am încercat să explicăm că asigurarea prezenţei martorilor în judecată nu este obligaţiunea apărării. Aceste norme contravin Constituţiei şi prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Venirea în judecată a martorilor trebuie să fie asigurată de instanţa de judecată", a spus Popa.

Potrivit lui, Judecătoria a hotărît că examinarea cazului Filat trebuie suspendată pînă nu se va pronunţa Curtea Constituţională. Totodată, următoarea şedinţă în cazul Vlad Filat este programată pentru marţea următoare.

"Filat nu va face declaraţii şi nu va depune mărturii în judecată pînă cînd nu-i vor fi respectate drepturile, inclusiv la un proces de judecată public", a spus avocatul.

El s-a arătat nedumerit de faptul că procurorii nu au anexat la dosar declaraţiile lui Vlad Filat de la etapa anchetei preliminare.

Procurorul Adriana Beţişor a confirmat că instanţa de judecată a acceptat demersul apărării.

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe referitor la constituţionalitatea art.321 din CPP, care vizează participarea inculpatului la procesul de judecată şi urmările neprezentării sale în judecată, şi a art.362 din CPP, privind desfăşurarea procesului de judecată şi lipsa uneia dintre părţi sau a martorilor citaţi.

După operarea modificărilor la Legea privind Curtea Constituţională, avocaţii angajaţi în litigiu au dreptul de a se adresa la CCM în vederea interpretării prevederilor legislaţiei, dacă în cadrul procesului de judecată au apărut neclarităţi. CCM deja a pronunţat cîteva hotărîri în favoarea avocaţilor, creînd precedente pentru alte procese de judecată. Spre exemplu, conform hotărîrilor CCM, acuzatul nu poate fi ţinut în arest mai mult de 12 luni fără pronunţarea unei sentinţe, iar aflarea acestuia sub control judiciar trebuie să fie limitată în timp.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?