Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Expert: În Moldova vorbitorii de rusă sînt privați de multe drepturi (VIDEO)

9 iun. 2016,, 18:05   Societate
10952 42
Эксперт: Русскоязычных в Молдове лишают многих прав
Foto: sputnik.md

Populația vorbitoare de limbă rusă din Moldova se confruntă cu multe nedreptăți juridice din cauza apartenenței lingvistice.


Declarația aparține șefului Centrului Analitic pentru Protecția Drepturilor Omului de pe lîngă Consiliul Coordonator al Comunităților Ruse din Moldova, fostul deputat Mihail Sidorov, și a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, notează NOI.md.

Sidorov consideră că excluderea limbii ruse din documentația oficială este o încălcare a legislației naționale și internaționale. Potrivit activistului, în anul 1996 Moldova a aderat la Convenția cadru cu privire la protecția minorităților naționale, care obligă ca limbile minorităților naționale să fie recunoscute drept limbi oficiale. „Totodată, este în vigoare Legea cu privire la minoritățile naționale care prevede că informația trebuie să fie difuzată în două limbi”, a spus Sidorov.

„Există un amendament foarte interesant la această lege, care precizează că informația care în mod obligatoriu trebuie să fie prezentată în două limbi ține de informația din domeniul ocrotirii sănătății și ordinii de drept, la decizia autorităților locale. În Chișinău această prevedere este ignorată de consilierii municipali, cu toate că populația vorbitoare de limbă rusă în vechile hotare ale orașului constituie 40%”, a spus șeful Centrului Analitic pentru Protecția Drepturilor Omului de pe lîngă Consiliul Coordonator al Comunităților Ruse din Moldova.

O altă problemă serioasă, în opiia lui Sidorov, este imposibilitatea populației vorbitoare de limbă rusă din Moldova de a folosi patronimicul în documentele oficiale. „Fiind deputat în legislatura anilor 1994-1998, am fost unul din inițiatorii modificării legislației astfel, încît reprezentanții minorităților naționale să aibă posibilitatea de a-și indica în documentele oficiale patronimicul. A fost creat un precedent foarte bun – numele și prenumele cetățeanului Moldovei anterior era indicat în trei limbi (moldovenească, rusă și engleză), iar în varianta rusă, la dorință, se indica și patronimicul”, a spus Sidorov.

„Însă în anul 2012, la inițiativa Guvernului a fost aprobat un nou buletin de ideintitate, care este completat doar în limba de stat și fără indicarea patronmicului. Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a motivat această decizie prin necesitatea de a «evita dublarea». Conaționalii ruși au depus o cerere în Judecătoria sectorului Rîșcani, care a permis folosirea patronomicului în documentele oficiale, însă Curtea de Apel a anulat această decizie și precedentul așa și nu a fost creat”, a menționat activistul.

Sidorov a anunțat că din numele populației vorbitoare de limbă rusă a fost expediată o scrisoare pe numele prim-ministrului Pavel Filip și președintelui Parlamentului, Andrian Candu, în care se propune ca problema minorităților etnice în Moldova să fie discutată la cel mai înalt nivel.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?