X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Procurorul-șef anticorupție explică în ce măsură dosarul Filat are legătură cu „furtul miliardului”

6 iun. 2016,, 15:16   Politică
17891 15

Procurorul-șef anticorupție explică în ce măsură dosarul Filat are legătură cu „furtul miliardului”
Foto : noi.md

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, susține că dosarul în care figurează Vlad Filat ar avea legătură cu frauda bancară, doar că organele de anchetă încă nu au examinat acțiunile fostului premier și sub acest aspect, notează NOI.md.


Într-un interviu acordat portalului Deschide.md, Morari explică că va veni momentul în care dosarul lui Vlad Filat se va intersecta cu anumite capitole din ancheta extinsă pe marginea furtului miliardului.

„Vlad Filat este subiectul unui dosar deschis pe corupere pasivă şi trafic de influenţă în baza autodenunţului făcut de Ilan Șor. Deocamdată el nu se intercalează în niciun fel cu ancheta extinsă. Şi asta nu pentru că Vlad Filat nu ar avea nicio legătură cu miliardul, ci pentru că ancheta extinsă încă nu a ajuns la etapa investigării acţiunilor sau inacţiunilor întreprinse de Vlad Filat în perioada cînd era prim-ministru. Cum credeţi, toate acţiunile întreprinse de instituţiile statului care au permis acest furt puteau să aibă loc fără înştiinţarea / „avizarea” / influenţa premierului?”, a precizat Viorel Morari.

Procurorul anticorupție este de părere că probele care îl incriminează pe Vlad Filat sînt suficiente pentru a-i demonstra vinovăția. Aceasta în ciuda faptului că, de obicei, acumularea dovezilor în dosarele de corupție este o misiune dificilă, susține procurorul.

„Majoritatea care comit acţiuni de corupţie ştiu tacticile, procedeele de documentare în flagrant. Întrebaţi-i chiar şi pe cei mai mici şi tot o să vă spună cum trebuie „corect” să iei sau dai mită. Şi acum imaginaţi-vă cum se comportă persoanele care au acces la pachete secrete de informaţii, cît de precauţi sînt ei. Sau invers: nu sînt precauţi deloc, se consideră buricul pămîntului în ţara asta şi fac fără niciun gram de ezitare acţiuni în afara legii”, a spus Morari.

Întrebat dacă se impune și reținerea lui Ilan Șor, care este subiect al urmăririi penale, procurorul a dat un răspuns evaziv. „V-aş răspunde la această întrebare doar dacă cineva îmi poate garanta că răspunsul meu nu va periclita buna desfășurare a urmăririi penale în continuare”, a spus Viorel Morari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?