Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Petrenco: Autorităţilor le este frică să ne lase să plecăm peste hotare (VIDEO)

3 iun. 2016,, 15:00   Politică
4307 3
Петренко: Власть боится пускать нас за границу
Foto: infotag.md

Autorităţile tergiversează procesul de judecată în dosarul „grupului Petrenco”, fiindu-le frică de deplasarea membrilor ei peste hotarele Moldovei şi participarea lor la forumuri internaţionale.


Prin exercitarea presiunii asupra judecătorilor, se adoptă decizii care restricţionează deplasarea membrilor „grupului Petrenco” şi încalcă prevederile Constituţiei şi Codului de procedură penală. Acest fapt a fost remarcat în cadrul conferinţei de presă din 3 iunie de către liderul Partidului „Casa noastră – Moldova” şi Mişcării „Blocul Roşu”, Grigore Petrenco, citat de NOI.md.

Petrenco a relatat că a primit numeroase invitaţii din partea organizaţiilor internaţionale de a participa la conferinţe, dar nu poate ieşi din ţară, pentru că în timpul procesului de judecată i-a fost ridicat paşaportul străin, iar organele abilitate nu se grăbesc să-l restabilească. „Vin invitaţii de la Parlamentul European, APCE, Bundestagul german şi alţi parteneri occidentali. Noi însă nu putem răspunde la aceste invitaţii din două motive. În primul rînd, ni se interzice să părăsim localitatea, ceea ce este ilegal. În rîndul al doilea, nu ne sînt înapoiate paşapoartele străine. Sînt sigur că la şedinţa din 23 mai urma să fie adoptată decizia privind eliberarea noastră definitivă. Pe neaşteptate însă, judecătoarea Natalia Clevadă s-a îmbolnăvit şi decizia a fost amînată”, a declarat liderul Partidului „Casa noastră – Moldova”.

Opozantul este convins că aceste acţiuni ale autorităţilor contravin legislaţiei în vigoare. „Judecătoria Rîşcani a instituit la 26 aprilie asupra noastră controlul jurisdicțional, dar nu a stabilit termenele lui concrete. Rezultă că acest control jurisdicțional asupra „grupului Petrenco” poate dura la infinit. Curtea Constituţională a adoptat la 19 mai decizia că lipsa termenelor concrete ale controlului jurisdicțional contravine Constituţiei. De facto, acţiunile judecătorilor încalcă Constituţia şi noi avem tot temeiul să apelăm la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. De ce Moldova ar trebui să achite din bugetul său amenzi de zeci de mii de euro numai de aceea că cineva dă judecătorilor indicaţii politice referitoare la noi?”, se întreabă Petrenco.

Şedinţa de judecată în cazul „grupului Petrenco”, care urma să aibă loc la 23 mai, a fost amînată pentru 6 iunie. Judecătoria Rîşcani, unde au loc şedinţele de judecată pe acest caz, a explicat amînarea prin îmbolnăvirea unuia dintre judecători. La sediul partidului lui Petrenco au comunicat că această decizie este una politică.

Preşedintele Partidului „Casa noastră – Moldova”, liderul Mişcării „Blocul Roşu”, Grigore Petrenco, şi şase adepţi ai acestuia, au fost reţinuţi după acţiunea de protest din 6 septembrie 2015 din preajma Procuraturii Generale. La 22 februarie membrii „grupului Petrenco” au fost transferaţi în arest la domiciliu. Totodată, acestora le-au fost aplicate restricţii serioase, inclusiv utilizarea telefonului şi a corespondenţei poştale.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?