Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Zilele Institutului Unificat de Cercetări Nucleare au început în Moldova

2 iun. 2016,, 16:30   Ştiinţă şi IT
3684 1

Дни объединенного института ядерных исследований стартовали в Молдове
Foto: asm.md

„Zilele Institutului Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) în Moldova” este titlul conferinţei ştiinţifice deschise joi la Academia de Ştiinţe a Moldovei (ŞM) cu prilejul a 60 de ani ai institutului cu renume mondial din oraşul Dubna, în apropiere de Moscova.


Evenimentul este organizat în toate cele 18 state membre ale Institutului.

Vicedirectorul IUCN, profesorul Rihard Ledniţchi, a spus în cadrul forumului că "cercetătorii moldoveni au avut un rol important în dezvoltarea şi cercetările Institutului". El le-a înmînat savanţilor care s-au evidenţiat diplome de onoare "pentru merite faţă de IUCN şi pentru cercetări ştiinţifice".

La conferinţă au participat ambasadorii Ucrainei, Rusiei şi Poloniei în Republica Moldova.

Deputatul Parlamentului din partea PLDM Vladimir Hotineanu a spus că "Institutul a contribuit mult la dezvoltarea medicinii în Moldova".

"Fără realizările ştiinţifice în domeniul fizicii nucleare, este imposibil să ne imaginăm medicina modernă. Sper că cercetările în acest domeniu vor fi îndreptate spre edificare, şi nu distrugere", a menţionat Hotineanu.

Membrii institutului din Dubna au prezentat rapoarte ştiinţifice la diferite subiecte, printre care despre dezvoltarea nanotehnologiilor în Moldova şi perspectivele de cooperare cu IUCN, cercetări în domeniul fizicei neutronice, pregătirea tinerilor specialişti în statele Europei de Est.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?