Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Guvernelor provizorii ar putea să li se reducă atribuțiile

4 mai. 2016,, 08:30   Politică
23033 1
Временным Правительствам намерены сократить полномочия
Foto: noi.md

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței de astăzi 24 de chestiuni, inclusiv remanieri de cadre și una secretă, comunică NOI.md.


Ministerul Justiției va propune proiectul Legii privind introducerea modificărilor la Legea cu privire la Guvern. Modificările se referă la funcțiile Guvernului în exercițiu (demis). În locul dreptului de a adopta hotărîri în perioada de pînă la numirea altui guvern, „referitor la funcțiile de administrare a afacerilor publice”, se propune să fie introduse „cele referitoare la caracterul individual și normativ, necesare pentru administrarea afacerilor publice”. Se introduce o listă de chestiuni pe marginea cărora Guvernul provizoriu nu este în drept să adopte decizii, inclusiv care vizează documentele despre politici; să nu avizeze inițiativele legislative; să nu propună numirea sau demiterea din funcții a persoanelor publice, cu excepția cazurilor de necesitate obiectivă; să nu-și asume obligații mai mult decît pe un an; să nu semneze acorduri internaționale care prevăd anumite obligațiuni. Se propune excluderea articolului referitor la funcțiile prim-ministrului interimar, care prevede exercitarea acelorași funcții ca ale prim-ministrului, cu excepția: adoptării hotărîrii privind demiterea guvernului sau a prim-ministrului și formarea, prezentarea componenței Guvernului.

Ministerul Economiei va prezenta proiectul Legii cu privire la modificarea și completarea Legii cu privire la activitatea de reglementare tehnică din anul 2006. Se introduc modificări prevăzute de planul de activitate al Ministerului Economiei pentru anul 2014. În principal, modificările și completările țin de adoptarea Directivei Parlamentului European din 2008. Se introduc un șir de modificări pentru ajustarea la alte legi, inclusiv denumirea standardelor – în loc de „standarde naționale”, conform noii Legi privind standardizarea, se propune sintagma „standarde moldovenești”.

Un alt proiect prezentat de Ministerul Economiei propune completarea Listei agenților economici cu dreptul de a prelungi termenul de achitare a TVA-ului și a taxei vamale pe perioada ciclului de producție, dar nu mai mult decît pe 180 de zile, la materia primă, materialele, accesoriile, ambalajul primar și articolele completatoare, utilizate în exclusivitate la producerea mărfurilor pentru export. La cei 16 subiecți economici incluși în Listă, se propune adăugarea a 3 agenți selectați de comisia interministerială.

Ministerul Economiei va propune, de asemenea, proiectul hotărîrii privind aprobarea semnării Acordului de cooperare între țările-membre ale CSI în domeniul pregătirii profesionale pentru sectorul electroenergetic.

Ministerul Finanțelor va propune proiectul Legii privind aderarea RM la Acordul privind achizițiile publice, semnat la 19.04.1994, la Marrakech. Acest fapt a devenit posibil după ce Comitetul pentru achizițiile publice al OMC la 16 septembrie 2015 a aprobat proiectul deciziei privind aderarea Moldovei la Acord.

Ministerul Sănătății va propune proiectul hotărîrii privind aprobarea listei de 40 de coloranți de tipul E, autorizați pentru supliment la producerea medicamentelor. Proiectul este propus în conformitate cu Planul de acțiuni privind implementarea Acordului RM-UE din 2014.

MAEIE va propune proiectul hotărîrii privind inițierea negocierilor referitoare la Acordul despre schimbul de informații în domeniul combaterii terorismului și altor manifestări de extremism între țările-membre ale CSI.

Ministerul Tineretului și Sportului va propune proiectul hotărîrii privind inițierea semnării Memorandumului în domeniul cooperării sportive cu statul Qatar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?