Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Poliția la fel dorește să poată colecta, procesa și păstra date personale

27 apr. 2016,, 08:15   Societate
23701 3
Poliția la fel dorește să poată colecta, procesa și păstra date personale
Foto: mai.gov.md

Guvernul planifică să examineze la ședința de astăzi 29 de chestiuni, inclusiv una referitoare la cadre, informează NOI.md.


MAI va prezenta proiectul de lege cu privire la funcționarul public cu statut special al aparatului afacerilor interne. Proiectul prevede rangurile pentru această categorie de funcționari publici: agent, agent superior, agent principal, agent-șef și adjunctul acestuia, precum și două ranguri speciale – inspector și inspector superior.

În contextul proiectului respectiv se propun modificări la Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică. Astfel, postul de funcționar se propune a fi înlocuit cu funcția de „funcționar public cu statut special”. În prezent, conducerea persoanelor cu funcții de demnitate publică este numită de Guvern. În varianta modificată se propune completarea acestei prevederi cu sintagma „la propunerea MAI”.

Totodată, se propune modificarea Legii Serviciului protecției Sociale și Situațiilor Excepționale. Astfel, denumirea acestui serviciu ar putea fi schimbată în Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Funcția de „angajat” se propune a fi înlocuită cu funcția „funcționar public cu statut special”.

În cadrul ședinței vor fi propuse amendamente la Legea cu privire la Poliția de Frontieră. În prezent, șeful Poliției de Frontieră este numit de Guvern la propunerea MAI. Această prevedere urmează să fie completată cu sintagma „se desemnează pe un termen de 5 ani cu dreptul de numire pe un termen nou”. Se precizează și modul de numire a adjuncților, care vor fi numiți de MAI la propunerea conducătorului instituției (numărul adjuncților nu se precizează). Se va modifica și modul de aprobare a Regulamentului de activitate, structura și statele Poliției de Frontieră. În loc de șeful poliției, acestea vor fi aprobate de MAI.

De asemenea, se propune operarea unor modificări și în Legea cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului. În particular, prevederile acestei legi ar putea fi extinse și asupra funcționarilor publici cu statut special care activează în poliție. O modificare semnificativă ține de articolul cu privire la procesarea datelor personale. Se propune ca poliția să aibă dreptul de a colecta, păstra și procesa date personale despre persoanele care au comis ilegalități, să poată crea și folosi bazele personale de date și utiliza pentru aceasta bazele de date ale altor structuri.

MAI va propune, de asemenea, să fie aprobată noua componență a Colegiului MAI, din care vor face parte 15 membri.

Ministerul Economiei va prezenta 9 proiecte, inclusiv proiectul de amendamente la Legea cu privire la protecția drepturilor consumatorilor. Se propune completarea legii cu noi termini și cu un nou articol, care prevede că marfa/producția trebuie să corespundă cerințelor indicate în contractul de vînzare-cumpărare. Se propune aprobarea unei noi redacții a articolului care stabilește neajunsurile, cerințele pentru înlocuirea mărfii, restituirea costului produselor și serviciilor care nu corespund cerințelor și reducerea prețului. Vînzătorul va fi declarat vinovat pentru orice marfă care nu va corespunde normelor stabilite. Responsabilitatea vînzătorului va dura doi ani de la data comercializării mărfii. Legea va fi completată cu o listă a mărfurilor nealimentare care nu pot fi înlocuite.

În cadrul ședinței urmează să fie aprobată componența Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. Consiliul va fi prezidat de prim-ministru, iar din componența lui vor face parte 9 miniștri.

Totodată, va fi examinat proiectul de amendamente la Regulamentul cu privire la modalitatea de oferire și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ, instalarea contoarelor de apă în apartamente și condițiile de conectare și deconectare a acestora de la sistemele de încălzire și aprovizionare cu apă. Conform proiectului, consumatorii trebuie să achite energia termică pînă la data de 1 august a fiecărui an. Începînd cu 1 iulie 2016, tariful de 20% pentru energia termică în cazul deconectării apartamentului (spațiului locativ în cămine) de la sistemul centralizat de încălzire va fi redus pînă la 10%.

Biroul pentru Reintegrare al Cancelariei de Stat propune de inclus în componența comisiilor pentru reintegrare cîte un viceministru de la fiecare minister, care vor fi responsabili pentru problemele reintegrării.

Ministerul Mediului va prezenta un proiect de amendamente la Legea privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura. Astfel, se propune să fie exclusă noțiunea „bilet pentru pescuit”, care este eliberat de Serviciul piscicol al Inspectoratului Ecologic de Stat. Se propune excluderea din competența organelor publice locale a dreptului de sistare a activității ilegale de folosire a resurselor acvatice biologice în gospodăriile piscicole naturale. Totodată, se propune completarea legii cu un nou articol privind pescuitul în scopuri de control, care se va efectua pe parcursul anului la solicitarea directorului sau directorului adjunct al Serviciului piscicol, cu permisiunea Ministerului Mediului.

Ministerul Justiției va propune modificarea Legii cu privire la Curtea Constituțională. Din articolul care prevede că în cazul suspendării acţiunii actului normativ contestat, Curtea Constituţională va examina, în fond, sesizarea într-un termen rezonabil, care nu va depăşi 15 zile de la înregistrare se exclude prevederea conform căreia, în caz de necesitate, Curtea Constituţională poate decide, argumentat, prelungirea termenului de 15 zile cu încă maximum 15 zile. Se propune ca același drept al CC să fie exclus și din Codul jurisdicției constituționale.

Ministerul Apărării va prezenta proiectul de decizie și informație cu privire la rezultatele campaniei de încorporare în serviciul militar în termen în perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016, cînd au fost înrolați 1500 de recruți. De asemenea, va fi prezentat planul de înrolare pentru aprilie-iulie 2016, cînd urmează să fie recrutate 1681 de persoane, dintre care 1100 în Armata Națională și 581 în Trupele de Carabinieri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?