X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Și primarii vor să iasă în stradă: Localitățile sunt „îngenuncheate” de acțiunile guvernării

11 apr. 2016,, 18:15   Politică
2618 2

Și primarii vor să iasă în stradă: Localitățile sunt „îngenuncheate” de acțiunile guvernării
Foto: sputnik.md

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) se pregătește să iasă în stradă. Reprezentanții autorităților publice locale își exprimă nemulțumirea față de ultimele acțiuni ale autorităților, care „îngenunchează” localitățile.


„Pe fundalul unor încălcări crase ale principiilor autonomiei locale, în urma mai multor tentative de a bloca bunul mers al reformei de descentralizare, dar și luând în considerație frecvența tot mai mare a cazurilor de presiune politică exercitată asupra membrilor săi, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), organizație reprezentativă a APL, a decis în prealabil să convoace, în data de 21 aprilie, Adunarea Generală a APL, în cadrul căreia va fi luată decizia consolidată în privința organizării și desfășurării unor ample acțiuni de protest”, se arată într-un comunicat al CALM.

Primarii se arată indignați de decizia „disproporționată și injustă” a instanței de apel în cazul primarului de Taraclia, Serghei Filipov.

„Astfel, o comunitate de zeci de mii de oameni a fost lipsită de un primar cu mai multe mandate, ales din primul tur cu votul a peste 70% de locuitori și care se bucură de o autoritate și încredere enormă pentru faptul că întotdeauna a acționat în interesul public, interesul orașului natal și al cetățenilor care l-au ales”, menționează primarii.

Totodată, edilii „solicită măsuri prompte și imediate” în ceea ce privește promulgare și publicarea Legii nr. 2474 care a fost adoptată la 4 martie 2016, prin care autoritățile locale au dobândit dreptul de a schimba destinația terenurilor și de a se adresa direct Curții Constituționale, în cazurile în care sunt încălcate principiile autonomiei locale.

„În situația în care revendicările înaintate nu vor fi satisfăcute, iar dialogul cu autoritățile centrale va bate în continuare pasul pe loc, reprezentanții APL își exprimă intenția de a organiza manifestații de amploare, în cadrul cărora să explice societății și partenerilor externi poziția vizavi de pericolele la care sunt expuse localitățile, în lipsa unor pârghii reale, democratice și în spiritul autonomiei locale”, se mai arată în declarație.

Potrivit CALM, peste 2/3 din primari susțin aceste revendicări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?