Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

AIEA: Terorismul nuclear, o amenințare ce nu mai poate fi ignorată

25 mar. 2016,, 20:00   Externe
2839 0

МАГАТЭ: Ядерный терроризм больше не может игнорироваться
Foto: livemint.com

Statele trebuie să aibă în vedere riscul "terorismului nuclear", a atenționat directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, într-un interviu acordat agenției France Presse, el subliniind că posibilitatea unui atentat de acest fel, cu consecințe devastatoare, nu trebuie neglijată.


'Terorismul se propagă și posibilitatea folosirii materialelor nucleare nu poate fi exclusă (...) Statele membre trebuie să manifeste un interes sporit pentru consolidarea securității nucleare', a indicat șeful AIEA.

O ilustrare a acestor riscuri este și apariția repetată a unor drone neidentificate deasupra centralelor nucleare franceze, ultimul incident de acest fel producându-se miercuri.

În urma perchezițiilor efectuate în luna decembrie, după atentatele de la Paris, poliția belgiană a obținut circa zece înregistrări video ce relevă că presupușii teroriști au urmărit un înalt responsabil al industriei nucleare belgiene, presa din această țară susținând că aceste acțiuni de supraveghere au fost făcute chiar de frații Ibrahim și Khalid Bakraoui, doi dintre atacatorii kamikaze care au participat marți la atentatele de la Bruxelles.

Pe lângă riscul unui atac direct asupra vreuneia dintre cele aproximativ 1.000 de instalații nucleare existente în prezent în lume, amenințarea principală este reprezentată de furtul materialelor radioactive, subliniază Yukiya Amano.

În ultimele două decenii, AIEA a inventariat aproape 2.800 de cazuri de trafic, de deținere ilegală sau de 'pierdere' a unor asemenea substanțe, un astfel de incident înregistrându-se anul trecut în Irak. Și 'este foarte posibil ca acesta să fie doar vârful aisbergului', notează directorul acestei organizații.

Iar o mână de plutoniu care ar ajunge în posesia unei grupări teroriste ar fi suficientă pentru confecționarea unei bombe atomice 'rudimentare', scenariu care astăzi nu mai este imposibil, întrucât 'teroriștii au mijloacele, cunoștințele și informațiile' pentru a realiza o asemenea bombă, explică în continuare Yukiya Amano.

În lume există suficient plutoniu și uraniu îmbogățit pentru a produce echivalentul a 20.000 de bombe de puterea celor de la Hiroshima, avertizează și un grup de experți reuniți în Panelul internațional pentru materialele fisionabile.

De fapt, o organizație precum Statul Islamic ar putea să confecționeze cu ușurință o 'bombă murdară', care ar răspândi substanțe radioactive cu ajutorul detonării unui exploziv clasic, mai atenționează AIEA. Iar 'bombele murdare ar fi de ajuns pentru a stârni panică în orice mare oraș al lumii', completează Amano.

Mai mult decât atât, pentru o astfel de bombă nu este nevoie de uraniu îmbogățit și nici de plutoniu. Ea ar putea fi confecționată pe baza materialelor nucleare larg răspândite în spitale sau universități, unde măsurile de protecție sunt mai relaxate față de cele din instalațiile nucleare clasice.

Dar statele adesea subestimează acest tip de amenințare, iar unele nu recunosc pericolul reprezentat de terorismul nuclear, atenționează la rândul său șeful autorității nucleare a ONU. O dovadă a acestui fapt este că un amendament la Convenția pentru protecția fizică a materiilor și instalațiilor nucleare, care ar obliga statele să ia măsuri de protecție sporite, nu a intrat în vigoare nici la 11 ani după adoptarea lui, întrucât încă nu s-a întrunit numărul minim de ratificări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?