X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Care va fi mărimea Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli în anul 2016

25 mar. 2016,, 11:30   Economie
2572 0
Care va fi mărimea Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli în anul 2016
Foto: noi.md

Mărimea Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli din Moldova pentru anul 2016 ar putea constitui 900 de milioane de lei, notează NOI.md.


Acest fapt este prevăzut de proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016, pe care Ministerul Agriculturii l-a expus spre consultare publică pînă la 13 aprilie.

Se prevede că o parte din mijloace va fi virată la acest fond în cadrul Programului ENPARD Moldova – “Suport pentru agricultură şi dezvoltare rurală”, dar suma exactă, deocamdată, nu a fost indicată.

Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli în anul 2016 conține măsuri noi de subvenționare. În particular, este vorba despre susținerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice, precum și de servicii de consultanță și formare pentru producătorii agricoli. În afară de aceasta, producătorii agricoli care întrunesc condițiile tînărului fermier și/sau femeie-fermier sînt eligibili de a beneficia suplimentar de 15% din valoarea subvenției calculate.

Se prevede că din contul Fondului de subvenționare pentru anul 2016 vor fi achitate unele subvenții, neautorizate sau neplătite în anii 2014 și 2015. Este stipulat, de asemenea, că din 2017 nu vor putea beneficia de subvenții agricole viticultorii, dacă viile lor nu vor fi trecute în Registrul viei și vinului al Moldovei.

În ansamblu, proiectul Regulamentului include 5 măsuri de susținere a agricultorilor: investiții în gospodăriile de fermieri pentru restructurarea și adaptarea la standardele Uniunii Europene; investiții în prelucrarea și comercializarea produselor agricole; pregătirea implementării măsurilor ce țin de ecologie în agricultură; îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii agricole; servicii de consultanță și instruire.

Aceste măsuri au fost elaborate ținîndu-se cont de prioritățile statului, printre care au fost menționate: sporirea competitivității ramurii agroalimentare prin restructurarea și modernizarea ei; asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale și majorarea investițiilor în infrastructura fizică; calitatea serviciilor în localitățile rurale, inclusiv legate de infrastructura întreprinderilor agricole.

Conform proiectului, pentru înființarea livezilor în funcție de culturi și intensitatea plantațiilor, fermierii vor putea conta pe subvențiile statului în valoare de la 15 pînă la 100 de mii de lei la hectar, pentru înființarea viilor noi – de la 40 pînă la 85 mii lei/ha, plantațiilor de culturi oleaginoase – 4-6 mii lei/ha.

Pentru instalarea echipamentului de protecție împotriva înghețurilor sînt propuse plăți de 50 de mii de lei/ha, a grindinei – 100 de mii de lei/ha. Pentru defrișarea plantațiilor multianuale bătrîne sînt, de asemenea, prevăzute subvenții în valoare de 10 mii de lei/ha.

Subvenții vor fi acordate și pentru procurarea vitelor de rasă, tehnicii agricole și utilajelor, asigurarea riscurilor în agricultură etc.

Regulamentul cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016 a fost elaborat urmare a unui șir de ședințe ale membrilor grupului de lucru, creat special în acest scop cu participarea specialiștilor Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanțelor, fermierilor și procesatorilor agricoli, dar și reprezentanților societății civile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?