X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Apartamentele cu încălzire autonomă vor achita mai puţin pentru încălzire?

25 mar. 2016,, 10:45   Economie
2916 0
 Apartamentele cu încălzire autonomă vor achita mai puţin pentru încălzire?
Foto: bzi.ro

Începînd cu 1 aprilie curent, proprietarii de apartamente cu încălzire autonomă vor achita mai puţin pentru energia termică livrată în cadrul blocului, relatează NOI.md.


Astfel, Ministerul Economiei solicită micşorarea pînă la 10 la sută a plăţii pentru energia electrică consumată în cadrul blocului de către proprietarii de apartamente cu încălzire autonomă debranşate de la sistemul de încălzire centralizată, care sînt nevoiţi să achite 20 la sută din valoarea totală a energiei termice livrate.

Pentru aceasta Ministerul a elaborat un şir de modificări la normele în vigoare, care vin să răspundă numeroaselor plîngeri ale consumatorilor din municipiile Chişinău și Bălţi. Proiectul hotărîrii respective a fost transmis autorităţilor pentru avizare şi în timpul apropiat va fi prezentat Guvernului spre aprobare.

Potrivit proiectului, începînd cu 1 aprilie 2016, posesorii de centrale autonome în blocurile conectate la sistemul centralizat de încălzire vor achita 10 la sută din volumul energiei termice consumate de bloc, în locul celor 20 la sută calculate în prezent.

Principalul argument al acestei hotărîri este faptul că 20 la sută din valoarea unui metru pătrat este o povară financiară grea pentru proprietarii apartamentelor cu încălzire autonomă, deoarece facturile pentru consumul de gaze naturale achitate de ei sînt mult mai mari decît cele ale consumatorilor racordaţi la sistemul central de încălzire.

În plus, potrivit regulamentului, în privința lor ar putea fi calculate penalităţi pentru întîrzierea plăţii energiei termice facturate, ceea ce este o încălcare a legislaţiei. Astfel, modificările propuse de Ministerul Economiei sînt menite să înlăture aceste restricţii în beneficiul consumatorilor, al căror număr numai în municipiul Chişinău constituie 22 de mii.

Totodată, Agenţia pentru Eficiență Energetică elaborează Metodologia de repartizare a volumelor şi costului de energie termică livrată consumatorilor unui bloc locativ, prin care va fi stabilită o diferențiere a procentului de calcul pentru apartamentele debranşate de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică în cadrul blocului în funcție de amplasarea acestora (apartamente situate la primele și ultimele etaje, precum şi cele din colţ ş.a.).

În baza acestei metodologii va fi efectuat auditul energetic al blocului, în rezultatul căruia va fi stabilit nivelul exact de consum al energiei termice de către fiecare apartament şi calculat procentul corespunzător pentru apartamentele deconectate de la sistemul de încălzire centralizat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?