Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Slusari: Indecizia Guvernului duce la sporirea importului din Ucraina

22 mar. 2016,, 17:15   Economie
3256 1
Слусарь: Нерешительность правительства приводит к засилью импорта из Украины
Foto: noi.md

Fermierii sînt îngrijoraţi de faptul că Guvernul tergiversează introducerea unor taxe vamale de protejare a pieţei interne de la importul cărnii de pasăre şi unor produse lactate din Ucraina.


A trecut mai mult de o lună de cînd proiectul de lege privind introducerea taxelor vamale pentru producătorii ucraineni a fost elaborat şi rămîne fără mişcare. Potrivit comunicatului preşedintelui Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, acest lucru duce la concurenţă neloială, cu care sînt nevoiţi să se confrunte fermierii autohtoni, relatează NOI.md.

Slusari a specificat că introducerea taxelor vamale speciale de protejare este o măsură absolut legală şi corespunde normelor Organizației Mondiale a Comerţului, precum şi prevederilor Acordului de Comerţ Liber în cadrul CSI.

„Această măsură poate fi aplicată atunci cînd se produce o creștere a importului din orice ţară, care depăşeşte 15 la sută din volumul de import pentru perioada similară sau există riscul iminent pentru o astfel de creştere. După cum cunoaşteți, după introducerea embargoului la importul produselor agroalimentare din Ucraina în Federația Rusă, producătorii ucraineni au început şi mai activ să pătrundă pe piaţa noastră. Recent au fost acreditate de ANSA (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor) cîteva zeci de companii din ţara vecină, care deja fac importuri masive de carne şi lapte în Moldova. Din discuțiile cu întreprinderile autohtone de procesare a cărnii de pasăre şi a laptelui, eu am realizat că ele deja se confruntă cu volumele majorate de aceste produse din Ucraina”, a declarat președintele „UniAgroProtect”.

El a reamintit că producătorii moldoveni activează în condiţii inegale în raport cu concurenţii ucraineni. „Datorită resurselor energetice mult mai ieftine şi regimului fiscal preferinţial pentru agricultori, producţia importată din Ucraina este mai ieftină decît cea autohtonă. În scurt timp, noi riscăm să pierdem mai multe întreprinderi avicole şi fabricile de lactate. În ramura avicolă lucrează aproximativ 6 mii de angajaţi. La întreprinderile de prelucrare a laptelui activează circa 15 mii de lucrători. Deci, există riscul ca fără lucru să rămînă peste 20 de mii de oameni, care, cel mai probabil, vor completa rîndurile migranţilor. Miniştrii noştri au de ales dacă rămîn ei «băieți buni» pentru omologii săi din Ucraina sau pentru producătorii autohtoni”, a conchis Slusari.

La începutul anului, preşedintele „UniAgroProtect” deja şi-a expus îngrijorarea în legătură cu majorarea bruscă a importurilor de produse din carne şi lactate din Ucraina. Solicitarea fermierilor de a se implica în situaţie a dus la elaborarea la mijlocul lunii februarie a unui proiect de lege potrivit căruia furnizorii ucraineni urmau să fie supuşi unor taxe vamale suplimentare, însă Guvernul nu a purces la examinarea acestuia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?