Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

BM a studiat problemele comerțului exterior al Moldovei

22 mar. 2016,, 15:00   Economie
2810 0
ВБ исследовал проблемы внешней торговли Молдовы
Foto: novostipmr.com

Banca Mondială a declarat că perspectivele de creștere a exporturilor moldovenești sînt foarte dependente de reformele din țară, relatează NOI.md.


Acest fapt este menționat în raportul „Studiul privind comerțul în Moldova”, prezentat astăzi de Oficiul Grupului Băncii Mondiale din Moldova. În document este evaluată performanța comerțului extern al Republicii Moldova și se oferă recomandări de politici pentru a stimula exporturile.

În raport se menționează că, fiind o economie mică și deschisă, crearea locurilor de muncă în Moldova depinde de comerț. Economia a devenit mai deschisă în ultimii 20 de ani, iar valoarea comerțului a crescut de patru ori. Totuși, Moldova nu a putut să beneficieze pe deplin de oportunitățile aferente comerțului extern.

Managerul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alexander Kremer, a subliniat: „Acest studiu arată, de fapt, cum perspectivele de export ale Moldovei depind de reformele din interiorul Republicii Moldova. Stoparea complicațiilor de la frontieră și reducerea birocrației sînt mult mai importante pentru exporturile moldovenești decît acordurile internaționale privind comerțul.”

Studiul prezintă constatările sale în patru domenii. Primul domeniu se concentrează pe competitivitatea comercială a Moldovei, analizînd patru dimensiuni ale competitivității – creșterea, diversificarea, îmbunătățirea calității și supraviețuirea. De asemenea, acesta identifică și analizează constrîngerile de dezvoltare, cum ar fi rolul serviciilor de bază, accesul la finanțe, mediul de afaceri și calitatea instituțională. Al doilea domeniu examinează opțiunile diferite ale politicii comerciale a Republicii Moldova. Acesta examinează impactul scenariilor alternative ale politicii comerciale asupra creșterii PIB-ului, comerțului și inechității, pe cînd domeniul al treilea examinează provocările din sectorul agricol în Moldova, iar cel de al patrulea evaluează impactul zonelor economice libere asupra comerțului moldovenesc.
Constatările principale și recomandările „Studiului privind comerțul în Moldova” relevă că exporturile au crescut, Astfel, suma exporturilor plus importurile s-a extins substanțial de la 1250 de milioane de dolari SUA în 2000 la 7800 de milioane de dolari SUA în anul 2013. Totodată, diversificarea piețelor și produselor a contribuit în mod considerabil la creșterea exportului.

Investițiile străine directe (ISD), cruciale pentru stimularea competitivității exporturilor, s-au redus după anul 2007 și au rămas la un nivel dezamăgitor de 3,11% din PIB în anul 2013. Zonele economice libere din Moldova au jucat un rol foarte important în atragerea ISD.

Experții BM menționează că probabilitatea este mai mare ca reformele structurale ale climatului de afaceri să rețină ISD și să încurajeze investițiile și inovațiile decît facilitățile fiscale. Corupția dăunează productivității companiilor.

În raport se mai subliniază că aprofundarea comerțului și integrarea investițiilor sînt critice pentru perspectivele de dezvoltare de lungă durată ale țării. ZLSAC este o oportunitate deosebită: mai mult pentru că aceasta trebuie să impulsioneze reformele în țară decît pentru că oferă acces mai mare la piețele UE.

Potrivit studiului, agricultura și sectorul agroalimentar este un promotor important al comerțului internațional al Republici Moldova, competitivitatea exportului și reducerea sărăciei. Totodat, sectorul agrar din Moldova a avut o performanță destul de inegală, deoarece creșterea a fost înceată și extrem de variabilă, în mare parte, din cauza vulnerabilității sectorului la condițiile climatice.

Din anul 1992, cînd Moldova s-a alăturat Băncii Mondiale, mai mult de 1 miliard de dolari SUA a fost alocat pentru aproximativ 60 de proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active cu angajamente totale în valoare de 335,5 milioane de dolari SUA. Domeniile de susținere includ reforma de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educație, asistență socială, e-guvernare, sistemul medical, agricultură, drumuri locale, mediu și altele.

Corporația Financiară Internațională (IFC) a investit în Moldova un portofoliu de 60,2 milioane de dolari SUA (57,2 milioane de dolari SUA sînt scadente). Portofoliul este compus din 83% împrumuturi și 17% capital propriu și cvasicapital propriu. Agenția multinațională de garantare a investițiilor a oferit garanții în valoare totală de 95 de milioane. Ambele instituții sînt membre ale Grupului Băncii Mondiale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?