Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Experţi: Optimizarea sistemului judecătoresc va limita accesul la justiţie

18 mar. 2016,, 13:00   Societate
2442 2
Эксперты: Оптимизация судебной системы ограничит доступ к правосудию
Foto: juninform.com

Optimizarea sistemului judecătoresc va face mai dificil accesul la justiţie pentru oamenii simpli.


Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Avocatul Pavel Midrigan consideră că comasarea judecătoriilor în anumite raioane îi va afecta pe locuitorii raioanelor care vor rămâne fără instanţe judecătoreşti. „Oamenii de la sate, care şi aşa sunt săraci, vor trebui să parcurgă distanţe mult mai mari pentru ca să ajungă în instanţă şi să-şi facă dreptate. Luând în considerare că la noi procesele se amână din diferite motive, fie că nu s-a prezentat o parte, fie că judecătorul a plecat la un seminar, în cele din urmă omul va obosi să-şi caute dreptatea. Orice reformă, înainte de a fi implementată, trebuie supusă analizei, dacă este convenabilă cetăţenilor. Eu nu am văzut o astfel de analiză”, a declarat Midrigan.

Şi Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, consideră că optimizarea numărului de judecătorii va limita accesul la justiţie, chiar dacă numărul de magistraţi va rămâne acelaşi. „Optimizarea numărului de judecătorii este o condiţie a UE pe care a acceptat-o anterior Guvernul de la Chişinău pentru ca să obţină banii europenilor pentru reformarea justiţiei. Este clar că Guvernul ca economisi bani în urma acestei optimizări, însă această economie va fi făcută din contul omului de rând, care va trebui să plătească mai mult pentru ca să ajungă la judecată”, a spus Dron.

Parlamentul a votat săptămâna trecută în prima lectură proiectul Legii privind reorganizarea sistemului judecătoresc. Proiectul prevede lichidarea a 27 de judecătorii, menținerea a 14 judecătorii, cu mărirea numărului de judecători până la cel puțin nouă magistrați în fiecare instanță. Astfel, vor fi păstrate judecătoriile Bălți, Anenii Noi, Cimișlia, Edineț, Cantemir, Strășeni, Căușeni, Comrat, Criuleni, Drochia, Soroca, Hâncești, Ungheni, Orhei. De asemenea, până în 2027, va fi creată, prin contopirea judecătoriilor de sector, Judecătoria Chișinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?