X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Simbolul turistic al anului 2016 este Cetatea Soroca

16 mar. 2016,, 18:00   Societate
8062 0
Simbolul turistic al anului 2016 este Cetatea Soroca
Foto : livejournal.com

Cetatea Soroca a fost desemnată simbolul turistic al anului 2016 în Republica Moldova.


Decizia a fost luată în urma desfășurării primei ediții a Galei Turismului, unde aceasta a fost selectată drept cîștigătoare a categoriei „Top 10 destinații turistice recomandate turiștilor străini”, informează NOI.md.

Cu această ocazie, Federația de Promovare a Turismului din Moldova (FPTM) a lansat campania „Sînt turist în țara mea”. În acest context, FPTM își propune să organizeze un șir de evenimente care ar crește și mai mult vizibilitatea destinației, prin atragerea turiștilor atît din țară, cît și de peste hotare. Pe lîngă evenimentele cheie, FPTM va organiza excursii lunare prin intermediul agențiilor membre, oferindu-le posibilitatea turiștilor să cunoască în detaliu zona Sorocii.

„Cetatea Soroca ar trebui să devină cartea de vizită a țării noastre la modul practic, pentru orice turist ce ne vizitează țara. Pe lîngă turiștii străini, sînt și un șir de concetățeni care nu au vizitat această destinație importantă”, a declarat președintele FPTM, Alexandru Filipschi.

Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca a menționat, la rîndul său, că salută inițiativa ce vine din parte FPTM și reprezentanții Muzeului se vor alătura Federației pentru a promova ținutul Soroca: „O regiune care de mult se cere valorificată din punct de vedere turistic, întrucît deține peisaje de o rară frumusețe: cetăți antice, precum La șanțuri (s. Rudi) și Zamca (s. Cosăuți), Cetatea medievală Soroca, Mănăstirile Călărășeuca, Cosăuți, Rudi, Lunca Nistrului cu Zonele Umede”.

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră pe timpul domniei lui Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Aceasta este unică printre cetățile medievale moldovenești prin sistemul arhitectonic de construcție. Planul ei circular are un diametru de 37,5 metri, patru turnuri circulare și un turn de acces de plan rectangular.

În perioada anilor 2013-2015, s-au efectuat lucrări de restaurare a Cetății în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii medievale”, finanțat de Uniunea Europeană. Pe 19 mai 2015, Cetatea și-a redeschis ușile pentru vizitatori.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?