Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Experți ruși: Protestele din Chișinău riscă să se „dezumfle”

1 mar. 2016,, 14:30   Politică
14373 11
Российские эксперты: Протесты в Кишинёве рискуют уйти в свисток
Foto: sputnik.md
Mișcările protestatare de la Chișinău nu aduc rezultate palpabile și se transformă în „focuri oarbe”. Mai mult, autoritățile au reușit să întoarcă sentimentele antiguvernamentale în favoarea lor, datorită unei susțineri tehnologice puternice din partea Occidentului. Opinia aparține experților ruși Alexei Martînov și Iuri Nagherneak și a fost expusă în cadrul unei punți video dintre Moscova și Chișinău, informează NOI.md.

Directorul Fundației Internaționale pentru Dezvoltarea Culturii și Științei „Umanism, progres și ordine de drept”, Iuri Nagherneak, consideră că una dintre cauzele ineficienței acțiunilor de protest de la Chișinău constă în dezbinarea opoziției. În opinia expertului, fiecare forță de opoziție își are propriul punct de vedere și poziții diferite față de acțiunile ulterioare.

Nagherneak crede că spiritul protestatar ar putea să se potolească și rezultatele opoziției vor rămîne himerice. Potrivit expertului rus, în acest moment opoziția nu se poate lăuda cu rezultate importante, indiferent de cine este reprezentată. Nagherneak a menționat că condițiile de detenție a membrilor „grupului Petrenco” oricum ar fi fost ușurate, iar demisia procurorului general, Corneliu Gurin, seamănă cu o rocadă la nivelul puterii și nu va avea rezultate prea mari.

La rîndul său, directorul Institutului Internațional pentru Statele Noi, Alexei Martînov, a constatat că opoziția din Moldova s-a dovedit a fi nepregătită pentru a se opune contraacțiunii tehnologice a Occidentului. Expertul consideră că, avînd toate pîrghiile de influență și deținînd posturile cheie, guvernarea, cu susținerea partenerilor occidentali, a reușit să canalizeze protestele și să le întoarcă în favoarea sa. Adresîndu-i-se liderului PSRM, Igor Dodon, Martînov a spus că în condițiile actuale, favorabile guvernării, acțiunile de protest sînt sortite eșecului.

În replică, Dodon a menționat că Partidul Socialiștilor va continua acțiunile masive de protest . Președintele PSRM a spus că ziua decisivă va fi cea în care urmează să fie ales președintele țării, cînd lîngă Parlament se vor aduna zeci de mii de simpatizanți ai opoziției.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?