Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moțpan: Numărul de semnături pentru organizarea referendumului trebuie redus

25 feb. 2016,, 10:20   Politică
3809 1
Моцпан: Чило подписей для организации референдума должно быть сокращено
Foto: ipn.md
Numărul de 360 de mii de semnături necesare pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei este prea mare pentru o ţară a cărei populaţie este de 3 milioane. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Chiril Moţpan, unul din liderii Platformei civice „DA”, s-a pronunţat asupra necesităţii micşorării numărului de semnături. „Noi ne vom încadra în timpul prevăzut de lege pentru colectarea semnăturilor. Este important că această iniţiativă vine din partea oamenilor. Poporul doreşte să-şi aleagă preşedintele. De asemenea, toţi salută micşorarea numărului de deputaţi şi ridicarea imunităţii parlamentare. Dar numărul de 360 de mii este prea mare. Se creează impresia că se loveşte în popor”, a spus Moţpan.

Şi preşedintele PSRM Igor Dodon consideră că numărul de semnături pentru referendum trebuie micşorat. „În România, care are o populaţie cu mult mai mare, sunt necesare o sută de mii de semnături pentru iniţierea unui referendum de modificare a Legii fundamentale. Pentru o ţărişoară ca a noastră, cu o populaţie de vre-o 3 milioane, dintre care o bună parte sunt peste hotare, 360 de mii de semnături este exagerat de mult”, a opinat Dodon.

Liderul socialist a precizat că susţine referendumul privind alegerea directă a şefului statului, dar va susţine şi rezolvarea aceste probleme pe cale parlamentară, deşi există unele riscuri. „Consider că există şanse suficiente ca Parlamentul să modifice Constituţia pentru ca poporul să-şi poată alege preşedintele. Dar trebuie să fim atenţi ca să nu nimerim într-o capcană a PDM-lui. A rămas puţin peste o lună până la expirarea mandatului lui Nicolae Timofti. Întâi vor alege o raţă mută pentru patru ani, iar între timp vor modifica şi Constituţia”, a declarat preşedintele PSRM.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?