Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

La ce etapă se află investigarea „fraudei secolului” de către consorțiul Kroll

4 feb. 2016,, 14:00   Economie
1578 2
На каком этапе находится расследование Kroll по «краже века» в Молдове?
Foto: jurnal.md
Prima parte a fazei a doua a investigării „fraudei secolului” în Moldova, realizată de consorțiul firmelor Kroll și Steptoe & Johnson, se apropie de final. Anunțula fost făcut în fața jurnaliștilor de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, informează NOI.md.

El a spus că este satisfăcut de activitatea Kroll, eforturile și calitatea muncii experților lui, care operează investigații multilaterale și transfrontaliere ale tranzacțiilor frauduloase de proporții la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Dorin Drăguțanu a amintit că această investigație are nevoie de atitudine calmă și răbdare și le-a promis jurnaliștilor că în viitorul apropiat Banca Națională va prezenta informație despre mersul anchetei, coordonate cu Kroll. El a specificat că contractul de realizare a etapei a doua, mai profunde, de investigații a tranzacțiilor frauduloase de mari proporții la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost semnat cu consorțiul firmelor Kroll și Steptoe & Johnson pe un termen de doi ani și deocamdată experții muncesc conform acestuia doar patru luni.

Anterior s-a comunicat că firmele Kroll, în comun cu compania juridică internațională Steptoe & Johnson LLP, urmează să pregătească și să implementeze strategia returnării în Moldova a activelor sustrase de la cele trei bănci menționate. BNM va beneficia sistematic de informație despre mersul investigațiilor în primele 16 săptămîni, după care Kroll și Banca Națională vor adopta decizia privind posibila prelungire a termenului investigațiilor, precum și strategia returnării activelor.

După cum menționează BNM, aceasta este o problemă complicată, pentru care vor fi necesare multe luni de investigații la stabilirea proporțiilor reale ale contravențiilor financiare presupuse și începutul restabilirii activelor. BNM și-a exprimat încrederea că a angajat o echipă corectă și companiile Steptoe & Johnson și Kroll sînt ferm decise să acorde asistență atît la depistarea și sancționarea persoanelor implicate în tranzacții frauduloase, cît și la returnarea sumelor maximal posibile ale mijloacelor sustrase. BNM a îndemnat anterior societatea să acorde timp echipei pentru munca confidențială. BNM promite să informeze sistematic despre mersul anchetei și să pună la dispoziție opiniei publice informație suplimentară în caz de necesitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?