X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Academician european: Reformele nu trebuie orientate spre lichidarea științei

20 ian. 2016,, 14:45   Ştiinţă şi IT
1236 3
Европейский академик: Реформы не должны быть направлены на искоренение государственной науки (ФОТО)
Foto: noi.md
Tendințele și perspectivele științei academice în Republica Moldova au fost examinate în cadrul vizitei la Chișinău a președintelui Asociației Academiilor Europene de Științe, Gunter Stock. În timpul vizitei la Institutul de Medicină Urgentă el a examinat cu conducerea problema adaptării științei moldovenești la standardele europene, relatează NOI.md.

În cadrul întrevederii delegației europene cu conducerea Institutului de Medicină Urgentă, Gunter Stock a abordat problema cooptării insuficiente a antreprenorilor privați în finanțarea științei din Moldova. „Inovațiile științifice și echipamentul modern solicită mari investiții. Am toată încrederea că Guvernul va finanța într-o oarecare măsură știința, inclusiv cea medicală. Acest lucru însă este insuficient. Și companiile private trebuie implicate în procesul dezvoltării științei”, a opinat academicianul, intervievat de NOI.md.

El a rămas satisfăcut de vizită și consideră că cooperarea în continuare a Asociației Academiilor Europene de Științe cu centrele academice moldovenești va consolida procesul afirmării științei ca unul dintre principalele instituții care au un rol important în stat. „Partenerii europeni sînt în stare să pregătească un șir de reforme pentru atragerea interesului antreprenorilor privați față de finanțarea științei. Dar ei trebuie să obțină reacția de răspuns a Guvernului la inițiativa noastră. În particular, antreprenorilor dispuși să finanțeze știința trebuie să li se asigure garanții la facilitățile fiscale”, a menționat Stock.

Președintele Asociației speră în retragerea de pe ordinea de zi a chestiunii privind lichidarea Academiei de Științe a Moldovei. „Reformele în sfera științei nu trebuie orientate spre lichidarea științei de stat ca atare. Centrele de cercetări științifice de pe lîngă universități pot activa în mod autonom, dar Academia de Științe trebuie să-și asume rolul de coordonator. Lichidarea ei nu va permite soluționarea tuturor problemelor de pe agenda științei moldovenești”, a specificat Stock.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a menționat importanța întîlnirii cu academicianul. „Gunter Stock este unul dintre cei mai influenți savanți din Europa, experiența lui de manager fiind prețioasă pentru noi. Intenționăm să consolidăm această conlucrare, deoarece schimbul de experiență și specialiști este unul dintre momentele-cheie ale cooperării noastre cu academiile europene”, a relatat Ciocanu.

El a comunicat despre înțelegerea cu academicienii europeni că un grup de specialiști de la centrele universitare și academice ale Europei vor vizita un șir de instituții de cercetări științifice din RM, unde se vor afla de la două luni pînă la o jumătate de an. În opinia lui, suportul specialiștilor va permite urgentarea procesului de investigații științifice în sfera medicală.

Ciocanu a adăugat că instituțiile de cercetări științifice trebuie să conlucreze susținut cu specialiștii-practicieni. „Experiența colegilor de peste hotare sugerează că baza teoretică trebuie consolidată cu practica. În acest sens este necesară alinierea științei la standardele înalte ale științei medicale mondiale”, a afirmat Ciocanu.

O delegație europeană în frunte cu Gunter Stock se află într-o vizită de două zile la Chișinău. Academicienii s-au întîlnit cu conducerea unui șir de instituții de cercetări științifice, cu care au examinat necesitatea promovării reformelor în domeniul științei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?