Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Nicolae Chirtoacă: noul partid va trebui să îndeplinească o misiune istorică

16 dec. 2015,, 10:36   Politică
2742 2
Николае Киртоакэ: новая партия должна решить историческую задачу
Foto: infotag.md
La sfarsitul saptaminii trecute, pe 13 decembrie, si-a desfasurat lucrarile Congresul Extraordinar al Partidului Forta Poporului (PFP), care a luat si decizia de a modifica denumirea formatiunii in Partidul Platforma Politică Demnitate si Adevar. Liderul PFP, politicianul și politologul Nicolae Chirtoacă, a relatat într-un interviu pentru Irina Astahova de ce a avut loc fuziunea cu o parte a Planforei Civice Dreptate si Adevar, prin ce se va deosebi Partidul in noua formula de formațiunile existente, din ce mijloace va exista și dacă din mers va participa la formarea noului guvern .

-Dle Chirtoacă, Partidul Forța Poporului a fost creat in primavara anului 2013. Și iată în weekendul trecut, a oferit temelia pentru aparitia unei noi formațiuni – Partidul Platforma Demnitate si Adevar. De ce ați mers la acest pas? Au existat interese comune cu fondatorii Platformei Civice „DA”, sau au existat alți factori determinanți?

- În primul rînd aș dori să menționez că Platforma DA a rămas nucleul de bază a Mișcării Civice de protest. Totodată, Miscarea Protestatara a a delegat o parte din activiștii săi pentru participarea la constituirea dimensiunii politice si de partid in activitatea sa. Acest lucru s-a întîmplat deoarece Platforma a declarat că acceptă doar calea democratică de schimbare a puterii și instaurarea ordinii în Moldova – prin alegeri libere si corecte.

Platforma avea două variante. Prima – să creeze un partid de la zero, ceea ce constituie o cale lungă și anevoioasă. A doua –să găsească un partener din spectrul politic al Moldovei, care nu s-ar fi compromis, care are structuri în teritoriu și acte de înregistrare în regulă. A fost aleasă a doua cale.

Și aveți perfectă dreptate – noi avem aceleași viziuni asupra situației din Moldova. Ei, ca și noi, consideră drept principala cauză a tuturor problemelor, cu care ne confruntăm în ultimii ani, ale crizei de sistem pe segmentele politic, social, și economic – fortificarea și consolidarea regimului oligarhic aflat la guvernare datorita partidelor de buzunar ale oligarhilor.

Sarcina noastră strategică imediată este înlăturarea acestui regim și a grupărilor oligarhice pentru a crea premise de venire la putere a unor formațiuni normale, patriotice, responsabile, care lupta pentru ca Moldova să revină cât mai urgent la normalitate prin implementarea reformelor democratice si apropierea de Europa.

-Ați găsit asemenea persoane anume în rîndurile Platformei, dar de ce Dvs. nu promovați propriul partid în continuare?

-Cel puțin din cauza că un partid se poate dezvolta eficient, dacă are trei părți componente, sau, daca doriti, trei preconditii.

La această formulă am ajuns din propria experiență. În primul rînd, este necesara o echipa consolidata in frunte cu un lider care s-ar bucura de autoritate in societate. Si aici totul e în regulă, deși partidul in mod normal se construiește cel puțin 4-5 ani, pentru a deveni o organizație cu adevărat combativă si eficienta .

În al doilea rînd – idei bine articulate, scopuri strategice bine formulate, sprijinite de majoritatea membrilor formatiunii. O doctrina pe intelesul membrilor de partid, imbratisata de nucleul formatiunii, in baza careia sunt elaborate principalele documente ale partidului, luarile de atitudine, sarcinile si obiectivele. Cu mare parere de rau, conștiința politică a majorității oamenilor nostri este la un nivel insuficient pentru ca ei să fie gata să lupte pentru convingerile sale, ei fiind motivati in mod firesc de intentiile de a schimba viata in bine si a rezolva problemele curente ale comunitatii.

Și ultimul lucru sunt resursele care se afla la dispozitia partidului di de care duceam lipsă cronică, din simplul motiv ca suntem o formatiune anti-oligarhica si refuzam in mod categoric sa fim sponsorizati dintr-o singura sursa, mai ales in mod intransparent si plecand de la interese meschine. Aici ma refer in primul rînd la resursele media. Poți avea 10-20 de mii de membri în formațiunea politică, dar dacă nu ai ieșire permanentă în presa electronică, parcă nici nu ai exista.

Desigur, nu mai putin importante sunt resursele financiare. Bugetul minim al unei campanii electorale parlamentare în Moldova – fără a întreține cîteva posturi de radio și TV – este de 2,5-3 milioane de euro. Asta conform tarifelor și taxelor existente pe piata locala. Doar la televiziunea „publică”, altfel nu pot s-o numesc, deoarece, cu siguranță, nu este una publică, un minut de publicitate politică în perioada electorală costa 400 de euro.

Îmaginați-vă de cîte minute televizate are nevoie un politician, sau un partid, pentru a convinge oamenii ca sa-l voteze. Și cît de des trebuie să apară concurentul electoral «pe sticlă», pentru ca alegătorul să se obișnuiască cu o anumită culoare a drapelului, cu anumite mesage si sloganuri, cu liderii ale căror poze trebuie afișate pe toate standurile publicitare din RM.

Apropo, cele mentionate mai sus se refera la șansele egale pentru toate partidele politice in alegeri, unul din principalele principii democratice, vaalbile chiar si pentru o societate care ramane la etapa initiala a democratiei electorale.

De aceea, înțelegând că nu abvem oligarhi in partid și că nu vom avea sponsori generosi, care sa ne ofere sprijin in mod transparent si dezinteresat, noi am decis sa ne aliniem la o miscare social-politica, csare impartaseste aceleasi idei si obiective, si care si-a manifestat deja capacitatea de a mobiliza cetatenii nostri in lupta cu regimul oligarhic. Cea ce face Platforma Civica Demnitate si Adevar valoreaza mai mult decat 5-7 televiziuni controlate de oligarhi, decît toată ritorica politicienilor corupti si trancaneala la nesfarsit a masmediei electronice, angajata in manipularea opiniei publice.

Cred ca noi reusim sa unim acest spirit protestatar cu organizația politică și, de facto, sa ne completăm reciproc, ceea ce constituie chezășia succesului noului proiect.

- Completarea reciprocă, adică Dvs. Vă păstrați un anumit rol în acest partid?

- Desigur. În primul rând, principalul rol, ce-mi revine, este de a asigura, intr-o anumiuta masura, continuitate in activitatea formatiunii. Oamenii care vin in partid din mișcarea de protest – mulți dintre ei nu au experiență politică. Deoarece mitingurile și protestele sunt doar o formă de presiune a maselor asupra puterii. Iar politica promovata și asigurarea unei funcționări normale a partidului, crearea și activitatea structurilor în teritoriu – este o muncă enorma, care necesită profesioniști si eforturi permanente. În cadrul congresului mi s-a propus rolul de președinte de onoare al partidului. Potrivit statutului nostru, o decizie în acest sens este adoptată de către Biroul Politic Permanent al formațiunii noastre.

-În rețelele de socializare deja a apărut și o glumă în acest sens, că în Moldova a apărut institutul președinților de onoare, bazele căruia au fost puse de către Dumitru Diacov, devenind președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova.

-Cedînd frîiele de conducere a partidului, eu am rămas ca să contribui la dezvoltarea lui. Însă așa e mentalitatea perioadei post-sovietice – dacă persoana nu este în funcție, atunci ea parcă nici nu există. Eu cred că Diacov a înțeles acest lucru la timp. De aceea a și acceptat această funcție. Desi notiunea de onoare ii este straina dlui Diacov, unul din porincipalii protagonisti al regimului oligarhic.

- Reiese că la noi persoana fără funcție e un nimeni, iar dacă dorește să obțină ceva, atunci trebuie să fie membru al unui partid. Și dacă dorește să-și realizeze ideile, atunci trebuie să aibă în spate o formatiune politica, de dorit la guvernare. În final, în Moldova pentru majoritatea partidelor ideologia nu are o mare importanta. Contează doar oamenii care vin și pleacă, împreună cu partidele.

- În Moldova sunt înregistrate 44 de partide, daca nu ma insel. Dintre acestea sunt active vreo zece, iar restul există doar pe hîrtie si se agita doar in ajunul campaniilor electorale. În al doilea rînd, partidele continua sa fie intemeiate «de sus in jos» si poarta un caracter vadit de «societăți cu răspundere politica limitată». Ïn marea majoritate de cazuri aceste formatiuni sunt create de o anumita persoana si in interesul unui grup restrans de indivizi. Iar cele mai multe dintre ele nu au ceea ce-i unește pe oameni în asociații publice mari – idei, convingeri, principiii si virtuti.

Intr ún partid normal oamenii se unesc datorita unei idei comune, impartsesc si sustin o doctrină politică, au idei clare privind căile de dezvoltare a societății. Dacă luăm partidelt autohtone , atunci, pe parcursul multor ani, populismul ieftin rămîne a fi elementul-cheie a activității lor ideologice si propagandistice. În esență, acestea sunt niște partide de „ce doriți”, care pe bune îl consideră pe omul din stradă drept un prostănac, care poate fi ușor dus de nas. Să-i promită generos și cinic ceea ce el dorește să audă de la putere, important ca „cetățeanul de rînd să voteze corect”.

Iar după alegeri, aceste partide devin un instrument de accedere la putere a oligarhilor și de control asupra patrimoniului de stat și a fluxurilor financiare în totalitate. Ceea ce se intimpla in Moldova pe parcursul ultimilor zece ani. Iar acest lucru este atît de evident, încît chiar și cei mai naivi cetățeni înțeleg acest adevăr simplu – anume aceste partide au creat regimul oligarhic și antipopular din Moldova, care saraceste populatia si submineaza statul. Aceste partide din parlament și-au schimbat de zeci de ori punctul de vedere, creează la nesfîrșit coaliții în favoarea stăpînilor săi, în lupta oligarhilor pentru putere, prin urmare, pentru bani. Iată adevărul despre sistemul puterii și îmbogățirii unei mîini de ticăloși notorii, cu complicitatea directă a partidelor lor de buzunar.

Noi batem pasul pe loc deja 25 de ani. Așa și nu am creat un sistem multipartinic funcțional. În locul acestui a apărut sistemul oligarhic, un fel de capitalism oligarhic, slabatic si cumetresc, în cadrul căruia are loc o luptă barbară fără reguli pentru accesul la treucă.

Ceea ce apare acum în baza Partidului Forta Poporului si Platformei Civice DA este o nouă experiența pentru Moldova, în cadrul căreia se creează un aliaj dintre mișcarea de protest în masă și organizația politică, fapt ce în sine creează piedici în calea unei posibile oligarhizări a acestei formațiuni politice.

Aici pe oameni îi unește convingerea că principalul obstacol în calea modernizării Moldovei prin democrație și reforme este oligarhatul în toată splendoarea lui de hoție, în sărăcia spirituală și degradarea morală.

- Dar, în esență, membrii Platformei Civice au fost nevoiți să intre în politică. Pînă nu demult ei declarat că este vorba doar de o inițiativă civică. În sub presiunea circumstanțelor ei sunt impuși să se reformeze.

- Nu e chiar așa. În primul rînd, inițial, una dintre cele mai mari mișcări civice de protest, care a crescut de jos, din nucleul societății civile, a anunțat că este necesar de a controla partidele, de a exercita presiuni asupra puterii, deoarece aceste fărădelegi nu mai pot fi tolerată. Treptat, starea de nemulțumire și indignare a condus la faptul că revendicările înaintate în cadrul adunărilor naționale căpătau un caracter politic bine conturat. Drept catalizator a servit „furtul miliardului” și nedorința vădită a autorităților de a ancheta această infracțiune și de a-i pedepsi pe faptasi si acolitii acestora.

Către începutul verii, mișcarea a devenit una social-politică. Revendicările privind demisia celor de la putere, amplificarea criticii la adresa oligarhilor, cerințele tot mai dure ale protestatarilor de a trece de la vorbe la fapte puteau avea doar două soluții.

În primul caz, mișcarea se radicaliza si devenea cu adevarat una revoluționară, asumandu-si riscurile pentru actiuni hotarite ale maselor populare indreptate spre schimbarea radicala a regimului. Manifestanții și liderii lor sunt în stare să organizeze și să acționeze în spirit revoluționat in raport cu puterea. Insa există foarte mulți doritori de a folosi în mod cinic masele și de a-și atinge propriile scopuri. Așa cum a fost în 2009.

Platforma DA a ales calea constituțională și democratică, ce este privită normal nu doar de Occident, dar și de Rusia, care demult si-a creat instrumente, inclusiv politice, pentru a juca pe acest teren cu riscuri politice minime. Această cale presupune o luptă legală pentru putere, participarea la procesul electoral și, respectiv, constituirea unui partid, prin intermediul căruia vor fi atinse scopurile politice. Iar primul pas în această direcție va fi înlocuirea tuturor celor care executau ordinele directe sau indirecte ale oligarhilor de la putere.

Creînd asemenea premise, pe valul mișcării de protest în societate și in contextul crizei profunde din țară, noul partid poate sa se extinda rapid pe segmentul de centru-dreapta, care astăzi, pur și simplu, se năruiește. Dacă pe segmentul de stînga a eșichierului politic se atestă o stabilitate relativă, atunci pe cel din dreapta s-ar putea crea un vid total. Această sarcină trebuie realizată chiar și din punctul de vedere al asigurarii stabilității politice în Moldova. Acum apare un actor, care clar i-si formuleaza intentiile politice si se bucura de sprijinul a zeci și sute de mii de cetățeni ai Moldovei.

-Dar nu vom ajunge că acest actor va deveni și el o jucărie în mîinile unor oligarhi, fapt asupra căruia deja se fac aluzii?

- Nu se fac doar aluzii. Este o propagandă activă a structurilor principalului oligarh al acestei țări, care știu bine cum să discrediteze o formatiune sau alta. Pe de o alta parte, există riscuri. Dar însuși faptul că aceasta se discută în cadrul mișcării de protest deja constituie un pas înainte. Al doilea pas, anunțat și de noul lider al partidului consta in faptul ca eventuala asistenta financiara totul se face in mod transparent, totul se va documenta, nici un fel de „casă neagră”, nici o finanțare dubioasă.

Apropo, m-a bucurat faptul că la congresul de duminică au fost prezenți destul de mulți întreprinzători atît din Chișinău, cît – ceea ce este deosebit de important – din raioane. Aceasta înseamnă că sectorul privat începe să ridice capul. Businessul mare, desigur, nu poate, deocamdată, să facă vreun pas în această direcție, din cauza unor consecințe extrem de neplăcute. Însă clasa medie din segmentul businessului privat devine multe mai curajoasă și sprijina deschis opoziția extraparlamentară.

Eu cred că aici apar premisele pentru ca formațiunile politice să fie finanțate la fel ca toate partidele normale într-un sistem multipartinic, inclusiv de către business, dar deschis și sub supraveghere. Totodată, partidul nu exclude posibilitatea introducerii sistemului de cotizații. Deoarece partidul se bazează in mare parte pe păturile sărace ale populației, care percep nedreptatea mult mai acut și in virtutea acestui fapt sunt mai activi decît ceilalți, atunci și cotizațiile de partid vor aveaun caracter mai curand simbolic. Însăsi faptul că mediul de afaceri înțelege că situația din Moldova trebuie schimbată, că este nevoie de stabilitate și siguranta pentru activitatea de antreprenoriat – este deja un semnal foarte puternic că situația se schimbă.

-Crearea unei platforme politice vorbește despre faptul că alegerile anticipate sunt inevitabile și că opoziția de centru-dreapta deja se pregătește de acestea?

-Desigur. Candva, la întrebarea când va începe următoarea campanie electorală, liderul comuniștilor a răspuns: a doua zi după alegeri. Și el avea perfectă dreptate. Întreaga activitatea politică a oricărui partid pînă la alegerile propriu zise este o perioada pre-electorala. Este un proces continuu. De aceea dacă vorbim despre un nou partid, atunci, în primul rînd, trebuie să păstrăm spiritul protestatar, să nu permitem stingerea lui, iar, în al doilea rînd, în mod urgent, trebuie consolidate structurile teritoriale și precizată strategia luptei politice tinand cont de specificul situatiei actuale. Fără îndoială, orice partid este creat pentru a ajunge la putere, iar pentru a atinge acest scop trebuie să se pregătească in mod serios si consecvent de alegeri.

-Atunci cînd au răsunat declarațiile de avertisment ale lui Lupu și Ghimpu despre faptul că președintele ar putea veni cu o candidatură independentă la funcția de premier, necoordonată cu partidele puterii, era oare vorba de o candidatură din partea acestei platforme politice noi?

- Exclus. Absolut.

- Sunt menționați Maia Sandu, Ion Sturza, care ar susține platforma.

- Maia Sandu și Ion Sturza sunt niște tentative insistente de a crea niște idoli, „salvatori ai Moldovei”, pe care cineva încearcă cu tot dinadinsul să-i promoveze pe scena politca moldovenească. Eu, în calitate de analist, îmi dau bine seama cine stă în spatele acestor încercări. Maia Sandu a avut șansa să ia cuvântul în cadrul congresului și să declare sus și tare despre participarea sa în lupta cu regimul oligarhic.

Iar prezicătorul de peste Prut, care încearcă să fericească la distanță poporul moldovenesc prin diferite manifeste si declaratii, dispune de posibilitati si resurse ca sa revina in Moldova să pună umărul, dar să nu aștepte pînă cînd poporul ii va pregăti covorul rosu ca să vină pe cal alb în capitala care arde de nerabdare sa-si salute eliberatorul de sub jugul supostatului. Politica se face de oamenii cu ambiții sănătoase, care au investit multă energie și forțe în construcția partidului și aceștia nu vor ceda nimic și nimănui atât de simplu.

Ceea ce face Timofti, dînd de înțeles că este gata să propună o candidatură independenta de partidele oligarhice la funcția de premier, este mai degrabă o manevră a președinției, pentru a nu-l pune pe șeful sub lovitură. Sau mimarea unei activități, care urmează să creeze iluzia că presedintele respectă legea supremă a statului.

- Putem spunle că Platforma Politică este opoziția pentru opoziția de stînga? Deoarece la noi deja se vorbește că trebuie creat un partid de dreapta, altfel, la putere vor veni Usatîi și Dodon.

-Toate acestea sunt niște sperietori. E mai simplu să conduci societatea prin insuflarea fricii. Și în Occident acest lucru se face prin dramatizarea intentionata a anumitor evenimente sau teme de interes general pentru a induce starea de frica sau nesiguranta. Și la noi specialistii in domeniul tehnologiilor politice s-au învățat sa faca aceste lucruri. De aceea, neavînd nicio doctrină, nici un plan, nicio dorință de a face ceva în această țară, de a promova anumite reforme vitale, ei, oligarhii, prin intermediul partidelor si masmedia, sperie populația. Pe unii – cu partidele pro-românești, pe alții – cu Rusia și Siberia.

Este vorba despre intimidarea oamenilor simpli care cedează ușor în fața manipulărilor cinice, pentru a fi utilizați ulterior în campania electorală, sau in alte scopuri politice. Pe de altă parte, lupta politică prin definitie este o confruntare de concepte, idei, doctrine. Dacă aceasta competitie are loc deschis, prin dezbateri în societate, oamenii încep să înțeleagă mai bine ce scopuri urmaresc partidele – ceea ce este un proces normal.

Sarcina Platformei politice „DA” este de a se afirma cît mai repede în calitate de o alternativă sănătoasă partidelor oligarhice, care au adus Moldova in prag de faliment total.

- Iar din punct de vedere ideologic, ce reprezintă partidul?

- Doctrina ideologică a partidului rămîne neschimbată, programul este scris destul de bine, deoarece timp de trei ani, nimic nu s-a schimbat in aceasta tara spre bine , obiectivele și sarcinile partidului rămîn clar stabilite. Din punct de vedere ideologic, partidul se bazează pe doctrina social-liberală. Este rezultatul convergenței a două doctrine de bază, ce au avut o influență colosală asupra minților umane în secolul 20. Într-o expunere scurtă și clară aceasta înseamnă: libertate maximă pentru cetățeni, în condițiile dictaturii legii și a statului de drept. Atat.

-Și nicio geopolitică?

- Geopolitica e doar o parte a politicii. Pe noi cei de la putere continua sa ne sperie : tu cu cine ești? În ce limbă vorbești? Ce atitudine ai față de istorie? Noi am fost ostaticii lingviștilor și istoricilor, iar acum am devenit ostaticii specialiștilor în geopolitică. Geopolitica este o combinație dintre politică și teritoriu.

Da, noi suntem prinși între două state europene mari: România și Ucraina. Da, Rusia are aici anumite interese strategice pe termen lung. Da, noi avem anumite relații cu partenerii noștri strategici din Occident: UE și SUA. Este acel context, din care deriva geopolitica noastră.

Însă geopolitica nu este acea propagandă și prostie ce vine de pe ecranele televizoarelor controlate de regimul oligarhic. Nivelul primitiv de prezentare a fenomenelor politice, inclusiv din domeniul relatiilor internationale, le permite sa prosteasca omul de rind, iar apoi să-l manipulezi în cel mai pervers mod prin injectarea unei dezinformări toxice.

- Ce sarcini, în opinia Dvs., trebuie îndeplinite de noul partid?

- Noi considerăm că regimul oligarhic intră în faza lui finală. Iar semne ale acestei involutii sunt mai mult decît suficiente. Fcest regim s-a format ca o structură piramidală dură in virf cu un singur oligarh, ce și-a subordonat toate structurile puterii și aruncat Moldova intr-o criză generală. Însă aspectul cel mai important – contrapunerea directa a intre parazitara, lpsita cu desavirsire de legimitate, si popor. Situația din țară este practic una revoluționară. Astăzi, are loc radicalizarea întregii vieți a societății, cu consecințe imprevizibile. Incapacitatea de a crea guvernul este o dovadă elocventă în acest sens.

În această situație complicată și plină de riscuri și pericole, sarcina primordială a Partidului, ca platformă politică pentru activitatea mișcării de protest, este indreptarea energiei maselor în albia legitimității și legalității, utilizarea metodelor legale în lupta politică. În acest sens, Partidul trebuie să fie gata să îndeplinească sarcina istorică de depășiri celei mai periculoase și mai dezgustătoare etape a capitalismului moldovenesc – cel oligarhic și salbatic, scoaterea Moldovei din impasul actual pe drumul larg al reformelor democratice și modernizării.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?