X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Jaful secolului din Moldova, cu ecouri în Letonia

12 dec. 2015,, 14:00   Economie
1428 1
Кража века в Молдове с отголосками в Латвии
Foto: basarabia.md
Jaful de miliarde din sistemul bancar al Republicii Moldova face jertfe la Riga. Potrivit Mold-Street, Comisia pentru piaţa financiară şi de capital din Letonia (FCMC) a decis să aplice o amendă de 2 milioane de euro băncii Privatbank, „pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea spălării veniturilor provenite din infracţiuni (Spălării Banilor) şi finanţării terorismului, Legii cu privire la instituţiile de credit etc".

Potrivit raportului Kroll, suma de 13,7 miliarde de lei, scoasă din sistemul bancar al Republicii Moldova, a trecut prin conturile a cinci firme offshore de la Privatbank.

Comisia a constatat la Privatbank, instituţie financiară deficienţe în cunoaşterea clientelei şi verificarea informaţiei documentare, precum şi în monitorizarea operaţiunilor cu clientela.

„În consecinţă Banca nu a reuşit să identifice mai multe tranzacţii ca fiind potenţial suspecte şi nu a raportat la Biroul pentru prevenirea spălării veniturilor derivate din activităţi criminale", se arată într-un comunicat al Autorităţii.

FCMC va decide cu privire la aplicarea de sancţiuni pecuniare individuale şi funcţionarilor responsabili. O parte din materiale cu privire la faptele identificate vor fi prezentate instituţiile de aplicarea legii pentru a evalua dacă există indicii de infracţiuni în acţiunile funcţionarilor responsabili. Totodată Autoritatea promite că va analiza şi tranzacţiile altor bănci letoniene ce ar fi menţionate în raportul Kroll.

De cealaltă parte, Consiliul Privatbank a declarat că va examina cu atenţie materialele care vor fi furnizate de FCMC şi că în calcul posibilitatea de a contesta în instanţă mărimea sancţiunilor.

„Au un caracter disproporţionat cu încălcările depistate, deoarece Privatbank a executat o operaţiune de achitări reciproce între clienţii a două bănci din Republica Moldova", se arată într-un comunicat de presă al băncii.

Potrivit raportului Kroll, toate cele cinci companii offshore au primit fonduri de împrumut de la Grupul Shor în conturile de la banca letonă Privatbank.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?