X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Drăguțanu: 1,5 miliarde de lei din active pot fi întoarse

3 dec. 2015,, 08:45   Economie
985 2

Foto: elldor.info

Republica Moldova trece prin cea mai mare criză financiară. Despre aceasta a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, în cadrul audierilor din Parlament.

Totodată, acesta a vorbit despre evoluţia creditelor neperformante de la Banca de Economii, precizînd că aceste creditele neperformante s-au format de-a lungul anilor.

„Evoluţia creditelor neperformante de la Banca de Economii au evoluat în timp, iar în 2009 au fost înregistrate credite neperformante de 376 milioane de lei, la sfîrşitul lui 2011 s-au documentat credite de 913 milioane de lei şi în 2013 - 1,4 miliarde de lei, dar spre sfîrşitul lui 2013 creditele neperformante au scăzut la 862 milioane de lei, însă în acelaş an au avut loc două „tranzacţii magice”, în martie - de 930 milioane de lei şi în septembrie - de 330 milioane de lei credite neperformante”, a menţionat guvernatorul.

„Acele tranzacţii s-au adeverit false, contractele au fost reziliate cu cîteva zile înainte ca să intrăm în administrare specială. Toate creditele s-au întors la bancă. Atunci managementul BEM a luat parte la o operaţiune frauduloasă. La sfîrşitul lui 2014, suma creditelor neperformante era de 971 milioane de lei. Noi ştim că cea mai mare parte a creditelor frauduloase, fictive au fost artificial închise prin cesiuni de creanţe şi s-au materializat într-o creanţă a BS a fi încasată de la un off-shore, Fortuna Limited, 14 miliarde de lei, acesta e primul indiciu cînd noi putem spunem ce sume au dispărut din aceste bănci. Şi această cesiune a creanţelor a fost o operaţiune frauduloasă”, a adăugat Drăguţanu.

În context, funcţionarul a precizat că anumite credite neperformante pot fi recuperate prin vînzarea creditelor, iar cealaltă o altă parte din ani poate fi recuperată cu ajutorul anchetei, spunînd că 1,5 miliarde de lei din active pot fi deja recuperate.

„Din raportul Kroll toată lumea a aflat toată povestea. Al doilea raport Kroll are alte obiective. Şi anume să individualizeze persoanele care au controlat activitatea celor trei bănci, cine au fost persoanele care au participat fraudele, cine le-a implementat şi cine a beneficiat de pe urma acestora. Detalierea fluxurilor financiare internaţionale, localizarea activelor în orice formă şi depunerea eforturilor pentru recuperarea acestora sînt alte scopuri ale investigaţiei. Contractul cu Kroll va dura circa doi ani de zile”, a adăugat Dorin Drăguţanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?