Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Papa Francisc a cerut la o întîlnire cu Poroșenko 'soluții politice' la conflictul din estul Ucrainei

20 noi. 2015,, 17:35   Criza din Ucraina
2309 17

Foto: agerpres.ro

Papa Francisc i-a cerut vineri președintelui ucrainean Petro Poroșenko ca, prin 'angajamentul tuturor părților implicate' în conflictul din estul Ucrainei, 'să fie privilegiate soluțiile politice', relatează AFP.

Este prima vizită a unui președinte ucrainean la Vatican, notează agenția citată.

Conform unui comunicat transmis de Sfîntul Scaun, "întrevederea cordială a fost consacrată în principal situației legate de conflictul" din estul Ucrainei.

"A fost împărtășită dorința ca, prin angajamentul tuturor părților implicate, să fie privilegiate soluțiile politice, începînd cu deplina aplicare a acordurilor de la Minsk" din februarie 2015, se menționează în comunicat.

Accesul organizațiilor umanitare în zonele de conflict, schimburile de prizonieri, urmările economice și sociale ale tulburărilor, rolul bisericilor, în special "contribuția comunităților de greco-catolici de rit latin la viața țării", au fost de asemenea discutate cu Papa Francisc, dar și cu numărul doi de la Vatican, cardinalul Pietro Parolin.

La sosire, Papa l-a salutat în ucraineană pe Poroșenko, președintele ucrainean venind împreună cu soția sa și cu o delegație de zece persoane, conform jurnaliștilor prezenți. Cînd avea 12 ani, Jorge Bergoglio a ajutat la slujbă un preot ucrainean la Buenos Aires, astfel că a păstrat urme din această limbă.

La sfîrșitul întrevederii de circa 20 de minute, Papa Francisc i-a oferit președintelui ucrainean o medalie de bronz reprezentînd o ramură de măslin. Poroșenko i-a oferit o statuetă din sticlă reprezentînd un înger.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?