X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Vizită 'constructivă' a unui înalt responsabil al ONU în estul Ucrainei

4 noi. 2015,, 15:40   Criza din Ucraina
3048 0

Foto: un.org

Secretarul general adjunct pentru probleme umanitare al ONU, Stephen O'Brien, s-a deplasat marți pentru prima oară în teritoriul controlat de rebelii proruși în estul Ucrainei, într-o perioadă în care agențiile Națiunilor Unite fac față unor serioase dificultăți pentru a livra în zonă ajutoare umanitare, și a calificat această vizită drept 'constructivă', relatează AFP.

'Am avut o foarte bună întîlnire cu reprezentanții comunităților din Lugansk, Vasili Nikitin și Vladislav Deinego', a declarat Stephen O'Brien, evocînd doi înalți responsabili ai autoproclamatei Republici Populare a Luganskului (LNR).

'Ea a fost foarte constructivă pentru a înțelege cu adevărat cum putem lucra împreună pentru a ajunge la persoanele aflate în nevoie', a adăugat șeful operațiunilor umanitare ale ONU în cadrul unui briefing de presă în fieful rebelilor Donețk.

Stephen O'Brien a vizitat marți un sat în regiunea Lugansk, ducîndu-se apoi în 'capitala' separatiștilor din Republica Populară autoproclamată a Donețkului (DNR).

'Motivul vizitei mele este să mă asigur că înțeleg bine unde sînt blocajele în sistemul de livrare a ajutorului umanitar, dacă ele sînt din partea Kievului sau din partea Luganskului și a Donețkului', a precizat el.

Rebelii proruși au restricționat drastic activitatea ONG-urilor străine și a agențiilor ONU în estul Ucrainei, unde conflictul a făcut peste 8.000 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014.

Autoritățile din DNR au interzis numeroaselor ONG-uri, între care Medici Fără Frontiere, și agențiilor Națiunilor Unite să lucreze pe teritoriul lor, refuzînd să le elibereze acreditarea necesară.

Potrivit unui membru al biroului care se ocupă de acreditări ONG-urilor în DNR, agențiile ONU ar fi refuzat să se conformeze regulilor care permit obținerea acestui document.

Unele dintre organizațiile lor, precum Programul alimentar mondial (PAM), pot totuși să-și îndeplinească o parte din program livrîndu-și produsele unei ONG partenere acreditate, care le-ar distribui la fața locului, a precizat sursa respectivă.

În LNR, agențiile ONU pot totuși să lucreze, după ce fuseseră somate la sfîrșitul lunii septembrie să părăsească regiunea.

'Progresele realizate sînt foarte semnificative în termenii birocrației și ai procedurilor necesare', a declarat Stephen O'Brien, evocînd această regiune. El nu s-a pronunțat asupra situației în regiunea rebelă vecină, a Donețkului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?