X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Compania Uispac a lansat instalaţia de utilizare a deşeurilor medicale infecţioase

30 oct. 2015,, 17:30   Societate
5603 0
Foto: noi.md
Compania moldovenească Uispac a lansat instalaţia germană modernă pentru utilizarea deşeurilor medicale, care corespunde standardelor Uniunii Europene.

La ceremonia solemnă de lansare a proiectului pilot au participat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, savanţi chimişti, medici, precum şi studenţi ai Universităţii de Medicină.

Directorul companiei Uispac, Serghei Bujor, a spus că instalaţia permite transformarea deşeurilor medicale (tifon, seringi, picurători, vată, sticluţe) în deşeuri inofensive.

"În decursul unei luni asemenea linie de producere mică este în stare să proceseze pînă la 600 de tone de deşeuri medicale, care în prezent se aruncă sau se ard, ceea ce poluează mediul", a spus Bujor.

Valeriu Munteanu a subliniat faptul că "asemenea deşeuri influenţează negativ ecologia, oamenii, animalele, atmosfera, contaminînd cu deşeuri infecţioase solul şi apele subterane".

Cheltuielile de creare a unei asemenea linii de producere au constituit 3,2 mil. lei, dintre care 500 de mii de lei au fost acordați de AŞM, iar 700 de mii de lei au fost alocați din buget.

"Ceilalți 2 milioane de lei au fost investiți de compania Uispac, care intenţionează să primească centralizat deşeuri de la instituţiile medicale", au spus angajaţii companiei.

O instalaţie de dezactivare a deşeurilor medicale infecţioase şi radioactive costă în medie 80 de mii de euro.

"Avem înţelegeri cu producătorii acestui utilaj pentru a deschide la Chişinău o linie de asamblare a unor instalaţii similare, capabile să sterilizeze la temperatura de 1380 grade Celsius deşeurile spitalelor şi policlinicilor. Nu este exclus că pe lîngă asigurarea spitalelor şi policlinicilor cu asemenea instalaţii, le-am putea vinde în statele din regiune – Ucraina, România, Belarus şi Rusia. Este un lucru foarte actual, mai ales că asamblarea unor asemenea instalaţii în Moldova va fi cu 10-15% mai ieftină", au spus surse din cadrul administraţiei Uispac.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?